Bosnjë dhe Hercegovinë, i mbijetuari i luftës “varrosi shtëpinë” e shkatërruar nga serbët

3 Tetor, 2020 - 7:08 pm

Sherif Veliç, i cili varrosi shtëpinë e tij të shkatërruar nga serbët gjatë luftës në Bosnjë dhe Hercegovinë në vitet 1990, njëlloj sikurse varrimi i njerëzve, ka shkruar në gurin e varrit “Dashuria e ndërtoi, urrejtja e shkatërroi”.
Para luftës në Bosnjë, Sherif Veliç, babai i tre fëmijëve që punonte si mjeshtër metali në Gjermani, ndërtoi një shtëpi për vete në fshatin Kevljani të Prijedorit me paratë që i kurseu jashtë vendit.

Në Prijedor, ku u kryen masakra të mëdha dhe krime të ndryshme lufte kundër boshnjakëve muslimanë në vitin 1992, kur filloi lufta, mijëra boshnjakë u detyruan të braktisnin atdheun e tyre, ndërsa shtëpitë e tyre u uzurpuan ose u shkatërruan.

Shtëpia që Sherif Veliç, e ndërtuar me vështirësi të ndryshme jashtë vendit, u dogj dhe u shkatërrua nga serbët në rajon.

Veliç, i cili vendosi të kthehej në fshatin e tij me familjen pas luftës, vendosi ta varroste atë si një varrim njerëzor kur pa rrënojat e shtëpisë e tij.

Ndërtoi gur varri për shtëpinë e varrosur

Duke folur për Anadolu Agency (AA), Veliç kujton se me fillimin e luftës në Bosnjë, ai la punën e tij në Gjermani dhe iu bashkua ushtrisë vullnetarisht, ndërsa në atë kohë serbët filluan t’i dëbojnë civilët boshnjakë në rajon.

Duke treguar se meshkujt e kapur dërgoheshin në kampe përqendrimi, Veliç tha, “Edhe unë isha viktimë e një torture të rëndë në kampin e përqendrimit. Disa muaj më vonë, dola nga kampi falë shkëmbimit të të burgosurve. Pastaj u strehova me familjen time në Suedi”, rrëfen Veliç.

Veliç thotë se ai u kthye në fshatin e tij për herë të parë pas luftës në vitin 2001.

“Kur u kthyem në fshat, gjetëm një gërmadhë ku ishte shtëpia jonë. Gjithçka ishte humbur në bar. Atë ditë, vendosa të kursej para dhe ta varros shtëpinë time nën tokë ashtu si njerëzit që vdesin”, u shpreh ai.

Veliç vuri në dukje se ai e “varrosi shtëpinë e tij” dhjetë vjet më parë, duke thënë: “Së pari, ne transferuam rrënojat në një fushë. Pastaj sollëm një eskavator dhe hapëm një vrimë të thellë prej 4,5 metrash. Varrosëm gjithçka atje. Hodhëm nëntë kamionë dhe mbi të”.

Ai thotë se kishte fituar çdo qindarkë që investoi në shtëpinë e tij në mënyrë hallall.

“Kjo shtëpi ishte shumë e rëndësishme për mua. U ndjeva sikur të kisha humbur djalin tim. Çdo qindarkë që investova në të ishte hallall, por atyre njerëzve me zemër të keqe nuk u interesonte dhe e dogjën dhe shkatërruan”, shprehet Veliç.

Veliç ngriti gjithashtu një gur varri mbi “varrin e shtëpisë” në të cilën shkruan: “Në këtë varr pushon shtëpia ime. U ndërtua në vitin 1974, u shkatërrua në vitin 1992. Dashuria e ndërtoi, urrejtja e shkatërroi”./ KultPlus.com

Të ngjajshme