Brukseli rrëfen përralla dhe legjenda shqiptare

15 Dhjetor, 2020 - 8:59 pm

Këto ditë legjenda dhe përralla shqiptare po qarkullojnë në rrjetet sociale. Një ide e mrekullueshme krijuar nga artistët belgë – shqiptarë për ta promovuar kulturën popullore kombëtare, bashkuar rreth shoqatës Vox Aquilae të Brukselit themeluar nga Fran Kukaj dhe Sonila Tuci.

Një ide origjinale në formë videoje e regjisorit Zenel Laçi, inspiruar nga veprat e autorit Safet Kryemadhi, “Legjenda, fabula dhe përralla shqiptare” si dhe “Përralla dhe legjenda nga vendi i shqiponjave” publikuar nga shtëpia botuese franceze “Ovadia”, shkruan albinfo.ch. Këtij projekti i është bashkuar edhe grupi i njohur muzikor shqiptar i Belgjikës “Albrapsodie Trio”, i cili hap ciklin e çdo videoje me një kaba të mrekullueshme.

Qëllimi i “Përrallave dhe legjendave shqiptare” për këta artistë është ta promovojnë dhe mbrojnë pasurinë kulturore shqiptare, që në botë vazhdon të jetë ende pak e njohur. Për ta arritur këtë qëllim, artistët kanë krijuar një seri videosh me këto legjenda rrëfyer në frëngjisht nga aktorja Anila Dervishi, nën tingujt muzikorë të Afrim Jahjes, shoqëruar me ikonografi të koleksionistit Fran Kukaj, realizim videoje të Angelique Ricci dhe përkthyer në anglisht nga Kate Hollman.

Ndër legjendat e realizuara janë: “Manisa”, “Zhdukja”, “Kostandini dhe Doruntina” etj, rrënjosur në kujtesë qysh nga fëmijëria kur nënat tona fillonin : « Na ishte njëherë… ». Botë fantastike, misterioze me personazhe mahnitëse, zana, oda, kuçedra,… përralla të urta, argëtuese, për të vegjël e për të rritur, ku takohen humori, dashuria, mrekullia dhe tragjedia, shkruan albinfo.ch. “Vox Aquilae” ju fton të udhëtoni dhe ta shijoni projektin e mrekullueshëm të artistëve belgë – shqiptarë.

Ju njoftojmë se ky projekt ka filluar më 28 nëntor 2020 me rastin e Festës sonë kombëtare. Tani në rrjetet sociale do të paraqitet çdo dy javë nga një përrallë ose një legjendë e re. Shikuesit mund t’i gjejnë ato në faqen e Inernetit: – Youtube Channel : Vox Aquilae Bruxelles – Instagram : @vox.aquilae – Facebook Page : facebook.com/voxaquilae.bruxelles/ KultPlus.com

Të ngjajshme