“Bukuroshja e fjetur” e Kosovës, Ujëvara e Mirushës

14 Dhjetor, 2020 - 9:03 am

Një ndër piezazhet spektakolare të Kosovës, që në dimër “fle” mes valëve të ngrira nga akulli e në verë zhurma e gurgullimës qetësuese të ujit.

Ujëvara e Mirushes, “bukuroshja e fjetur” e Kosovës në fshatin Llapçevë të Malishevës është një destinacion turistik që nuk duhet humbur. Destinacioni ndodhet vetëm një orë larg Prishtinës.

Ajo është pjesë e parkut natyror me rëndësi të veçantë e sipas IUCN, zona i përket kategorisë ”Peizazh i mbrojtur”, kurse rrjedha e lumit Mirusha i përket kategorisë ”Monument natyror”.

Kanioni i Mirushës është një ndër zonat më interesante të natyrës së Kosovës. Lumi Mirusha në pjesën e poshtme të rrjedhës së tij kalon nëpër një grykë e cila njihet si Kanioni i lumit Mirushë. Në këtë pjesë të kanionit janë 16 ujëvara me liqene që e përbëjnë pjesën më atraktive të kanionit.

Në mars të vitit 2014 Kuvendi i Kosovës ka aprovuar Planin Hapësinore për zonën e mbrojtur “Ujëvarat e Mirushes”, të hartuar nga Instituti për Planifikim Hapësinor. Qëllimi kryesor i Planit është të ndikojë në ndalimin e zhvillimeve të paplanifikuara që dëmtojnë zonën, të bëjë ridefinimin e vijës kufitare të zonës dhe të orientojë planifikimin e investimeve dhe zhvillimeve të ardhshme që duhet të realizohen sipas planit në këtë zonë të mbrojtur.

Ujëvarat e Mirushës veçohen për vlerat unike të trashëgimisë natyrore, kombëtare dhe kulturore. /dp/ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme