Çertifikatat martesore angleze për herë të parë lejojnë mbiemrin e nënës

10 Maj, 2021 - 11:50 pm

Çertifikatat martesore në Angli dhe Wales tani do të përfshijnë mbiemrat e të dy prindërve të çiftit, në vend të vetëm mbiemrit nga babai, pas një ndryshimi legal ky proces hyri në fuqi.

Ndryshimi ka ndodhur që nga e marta në një sistem digjital që modernizon, thjeshtëson dhe e përshpejton procesin nga i cili regjistrohen martesat.

Ministria e Brendshme tha se reformat ishin ndryshimet më të mëdha në sistemin e regjistrimit të martesave që nga viti 1837 dhe si të tilla ato korrigjojnë një anomali historike,  duke lejuar kështu që detajet e nënave të shfaqen në certifikatat e martesës për herë të parë.

Martesat aktualisht regjistrohen nga çifti që nënshkruan një libër regjistri, i cili mbahet në secilën zyrë regjistrimi, në kisha dhe në ambientet e regjistruara fetare.

Reforma në Ligjin e Martesës shënon herën e parë që emrat e të dy prindërve të çiftit do të përfshihen në certifikatat e martesës, shkruan The Guardian.

Përpjekjet për të bërë ndryshimin kanë ngecur disa herë gjatë viteve. Më i fundit filloi si faturë e një anëtari privat të prezantuar nga deputeti Tory Tim Loughton, i cili mori miratimin mbretëror në Mars 2019, duke propozuar që të kalonte nga një sistem i bazuar në letër në regjistrim në një regjistër elektronik.

Kevin Foster, ministri për kufijtë e ardhshëm dhe imigracionit, tha se këto ndryshime sjellin procesin e regjistrimit në shekullin 21 dhe sipas tij asnjë prind nuk duhet të mungojë në ditën e martesës së fëmijës së tyre.

Ndryshimet janë bërë në konsultim me palët e interesuara, të tilla si Kisha e Anglisë./klan/ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme