​ChatGPT dhe Oppenheimer kryesojnë faqet më të shikuara të Wikipedia në 2023

7 Dhjetor, 2023 - 6:50 pm

25 faqet më të shikuara të Wikipedia-s në vitin 2023, të publikuara të martën, pasqyrojnë interesin e botës për inovacionin në inteligjencën artificiale, njerëzit që vdiqën këtë vit dhe fuqinë në rritje të përdoruesve indianë për të ndikuar në tendencat në uebsajt.

Drejtuar nga Fondacioni jofitimprurës Wikimedia, Wikipedia ka marrë më shumë se 84 miliardë shikime të faqeve deri më tani në 2023, sipas të dhënave që fondacioni ndau me CNN.

Duke pasur parasysh rritjen masive të popullaritetit të saj, faqja ChatGPT ishte faqja më e shikuar në Wikipedia këtë vit, duke grumbulluar më shumë se 49.4 milionë shikime të faqeve.

ChatGPT vendosi një rekord për bazën e përdoruesve me rritje më të shpejtë muajin shkurt të kaluar, duke grumbulluar 100 milionë përdorues aktivë në janar.

“Është e qartë se njerëzit donin të kuptonin më mirë historinë dhe kontekstin pas teknologjisë së ChatGPT ndërsa eksperimentuan me të,” tha Anusha Alikhan, shefe e komunikimit në Fondacionin Wikimedia në një intervistë me CNN.

Duke iu bashkuar ChatGPT në pjesën tjetër të pesëshes më të mirë ishin postimet biografike për njerëzit që vdiqën në vitin 2023, Kupa e Botës së Kriketit 2023, Premier League indiane, dhe filmi “Oppenheimer”.

Audienca e Indisë dhe e Azisë Juglindore pati një ndikim të madh në listën e vitit 2023, pasi një e pesta e listës përbëhej nga media nga ai rajon dhe vetë vendi i Indisë.

Lista përndryshe ishte e mbushur me figura me ndikim në sport, argëtim dhe biznes. Taylor Swift, Elon Musk dhe Lionel Messi janë krijuesit kryesorë të lajmeve brenda zanateve të tyre përkatëse dhe kjo tregohet në numrin e herëve që faqet e tyre janë parë në Wikipedia.

Në listë hynë edhe tema dhe shifra më pak të dëshirueshme. Edhe pse disi në hije nga lajmet për luftën në Gaza, pushtimi rus i Ukrainës pa afër 12.8 milionë shikime në Wikipedia.

I fundit në listë ishte Andrew Tate, influencuesi fanatik dhe i vetëshpallur mizogjinist, i cili është paditur për përdhunim dhe trafikim njerëzor në Rumani. Faqja e tij mori më shumë se 12.7 milionë shikime.

Faqet më të shikuara mund t’i gjeni edhe në listën më poshtë:

1. ChatGPT, 49,490,406 shikime

2. Vdekjet në 2023, 42,666,860

3. Kupa Botërore e Kriket 2023, 38,171,653

4. Premier League indiane, 32,012,810

5. Oppenheimer (film), 28.348.248

6. Kupa e Botës në Kriket, 25,961,417

7. J. Robert Oppenheimer, 25,672,469

8. Jawan (film), 21.791.126

9. 2023 Premier League indiane, 20,694,974

10. Pathaan (film), 19.932.509

11. The Last of Us (seriali televiziv), 19.791.789

12. Taylor Swift, 19,418,385

13. Barbie (film), 18.051.077

14. Cristiano Ronaldo, 17,492,537

15. Lionel Messi, 16,623,630

16. Premier League, 16,604,669

17. Matthew Perry, 16,454,666

18. Shtetet e Bashkuara, 16,240,461

19. Elon Musk, 14,370,395

20 . Avatari: Rruga e Ujit , 14,303,116

21. Indi, 13.850.178

22. Lisa Marie Presley, 13,764,007

23 .Guardians of the Galaxy Vol. 3 , 13,392,917

24. Pushtimi rus i Ukrainës, 12.798.866

25. Andrew Tate, 12.728.616./KultPlus.com

Të ngjajshme