Çka dihet deri tani për mutacionin e ri të Covid-19?

26 Nëntor, 2021 - 8:39 pm

Shqetësimi për një variant të ri të koronavirusit është në rritje.

I fundit është versioni më i mutuar i zbuluar deri më tani – dhe ka një listë kaq të gjatë mutacionesh, saqë u përshkrua nga një shkencëtar si “i tmerrshëm”. Ndërsa një tjetër tha se ishte varianti më i keq që ata kishin parë.

Janë ende ditët e para dhe rastet e konfirmuara janë akoma të përqendruara kryesisht në një provincë në Afrikën e Jugut, por ka të dhëna se mund të jetë përhapur më tej. Menjëherë ka pyetje rreth asaj se sa shpejt përhapet varianti i ri, aftësia e tij për të anashkaluar një pjesë të mbrojtjes së dhënë nga vaksinat dhe çfarë duhet bërë për këtë. Ka shumë spekulime, por ka shumë pak përgjigje të qarta.

Pra, çfarë dimë ne?

Varianti quhet B.1.1.529 dhe ka të ngjarë t’i jepet një emër i koduar grek (si variantet Alfa dhe Delta) nga Organizata Botërore e Shëndetësisë sot (e premte).

Është gjithashtu tepër i mutuar. Prof Tulio de Oliveira, drejtori i Qendrës për Reagimin dhe Inovacionin Epidemik në Afrikën e Jugut, tha se kishte një “plejadë të pazakontë mutacionesh” dhe se ishte “shumë i ndryshëm” nga variantet e tjera që kanë qarkulluar.

“Ky variant na befasoi, ka një kërcim të madh në evolucion [dhe] shumë mutacione të tjera që ne prisnim,” tha ai.

Në një konferencë për media, Prof de Oliveira tha se kishte 50 mutacione në përgjithësi dhe më shumë se 30 në proteinën spike, e cila është objektivi i shumicës së vaksinave dhe çelësi që virusi përdor për të zhbllokuar derën në qelizat e trupit tonë. Ai ka 10 mutacione, krahasuar me vetëm 2 për variantin Delta që përfshiu botën.

Ky nivel mutacioni ka shumë të ngjarë të ketë ardhur nga një pacient i vetëm, i cili nuk ishte në gjendje të mposhtte virusin.

Shqetësimi tani është se ky virus është rrënjësisht i ndryshëm nga origjinali që u shfaq në Wuhan, Kinë. Kjo do të thotë se vaksinat, të cilat janë krijuar duke përdorur variantin origjinal, mund të mos jenë aq efektive.

Prof Richard Lessells, nga Universiteti i KwaZulu-Natal në Afrikën e Jugut, tha:

“Ajo që na shqetëson është se ky virus mund të ketë transmetueshmëri të rritur, aftësi të rritur për t’u përhapur nga personi në person, por gjithashtu mund të jetë në gjendje të kapërcejë pjesë të sistemit imunitar.”

Ka pasur shumë shembuj të varianteve që janë dukur të frikshme fillimisht, por nuk kanë qenë ashtu. Varianti Beta ishte më shqetësuesi në fillim të vitit, por në fund ishte Delta me përhapje më të shpejtë dhe ajo që pushtoi botën.

Studimet shkencore në laborator do të japin një pamje më të qartë, por përgjigjet do të vijnë më shpejt nga monitorimi i virusit në botën reale. Është ende herët për të nxjerrë përfundime të qarta, por tashmë ka shenja që po shkaktojnë shqetësim.

Ka pasur 77 raste të konfirmuara plotësisht në provincën Gauteng në Afrikën e Jugut, 4 raste në Botsvana dhe 1 në Hong Kong (i cili është i lidhur drejtpërdrejt me udhëtimet nga Afrika e Jugut).

Megjithatë, ka të dhëna se varianti është përhapur edhe më gjerësisht.

Pra, tani për tani dimë vetëm se kemi të bëjmë me një variant që ngre shqetësime të rëndësishme, pavarësisht nga boshllëqet e mëdha në njohuritë tona. Ai duhet parë nga afër dhe shtron pyetje të thella se çfarë të bëjmë dhe kur.

Por nga pandemia kemi nxjerrë një mësim se nuk mund të presim gjithmonë derisa t’i kemi të gjitha përgjigjet./KutlPlus.com

Të ngjajshme