Çmimi“22 NËNTORI”: Apelohet për paraqitje edhe të intelektualeve nga Kosova dhe Shqipëria

30 Maj, 2020 - 1:30 pm

Në vijim është Konkursi për ndarjen e çmimit “22 Nëntori” për vitin 2020, i cili është i hapur deri më 15 qershor.

Ky çmim për herë të parë është krijuar vitin e kaluar nga Ministria e Kulturës dhe Parlamenti i Republikës së Maqedonisë së Veriut. Mirëpo, edhe pse ai ka karakter kombëtar dhe jepet për nderë të Ditës së Kongresit të Manastirit dhe është mbarëkombëtar, vitin e kaluar ka qenë i bojkotuar nga opozita shqiptare dhe ka pas shumë pak njerëz të paraqitur. Andaj, nga Komisioni për ndarjen e këtij çmimi bëjnë thirrje për paraqitje sa më të madhe të intelektualëve shqiptar nga vendi dhe jashtë në të. Related Posts

Anëtari i Komisionit për ndarjen e këtij çmimi, Blerim Grubi, u bënë thirrje intelektualeve shqiptarë që të paraqiten në këtë konkurs. “Ky është çmim mbarëkombëtare. Vitin e kaluar për herë të parë u nda ky çmim. Si anëtar i Komisionit isha shumë i zhgënjyer vitin e kaluar. Andaj, edhe kam drojën që mos të përsëriten të njëjtat gabim me këtë konkurs si vitin e kaluar. Vitin e kaluar për shkak të mos informimit paraqitja e kandidatëve për këtë çmim ishte shumë e vogël. Vjet në konkurs janë paraqitur vetëm se katër kandidatë, nga të cilët një ishte maqedonase dhe një amerikan. Kjo ishte shumë zhgënjyese si fillim, por kjo ishte edhe neglizhenca e mos informimit. Andaj shpresojë se kjo situatë mos përsëritet edhe këtë vit. Pra presim që të paraqiten sa më shumë intelektual shqiptarë. Në konkurs mund të paraqiten edhe intelektual nga trevat tjera shqiptare. Prandaj u bëjmë thirrje të gjithë atyre intelektualeve që kanë kontribuar dhe janë dëshmuar në shkencë, kulturë, arsim etj, që të paraqiten në këtë konkurs”, deklaroi për KOHA, Grubi. Ai thekson se vitin e kaluar ceremonia e ndarjes së çmimit të 22 nëntorit u bojkotua nga opozita shqiptare. Andaj shpresojmë që e njëjta mos përsëritet edhe këtë vit, për arsye se ky është një çmim mbarëkombëtar.

Përveç Blerim Grubit, anëtarë të Komisionit për ndarjen e këtij çmimi janë edhe profesoresha universitare Gëzime Starova, piktori Reshat Ahmeti, Mexhait Vela dhe Skender Asani, drejtor i Institutit për Trashëgimi Kulturore të Shqiptarëve të Maqedonisë. Shuma e të hollave të shpërblimit shtetëror “22 Nëntori” arrin pesë (5) rroga mujore mesatare në Republikën e Maqedonisë së Veriut të paguara në tre muajt e fundit të vitit aktual. Shpërblimi shtetëror “22 Nëntori” sipas rregullit, ndahet çdo vit. Në një vit mund të ndahen më së shumti deri në dy shpërblime. (koha.mk) / KultPlus.com

Të ngjajshme