Combat në vitin 1964: Tregtia e jashtme e Shqipërisë, intervista e Pierre Paraf me zëvendësministrin Gogo Kosma

11 Dhjetor, 2022 - 5:00 pm

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 11 Dhjetor 2022

“Combat” ka botuar, të mërkurën e 9 shtatorit 1964, në faqen n°4, intervistën ekskluzive të Pierre Paraf (shkrimtar dhe gazetar francez) zhvilluar asokohe me Gogo Kosmën (zëvendësministër i Tregtisë së Shqipërisë), të cilën Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

VII. Me Z. Gogo KOSMA, Zëvendësministër i Tregtisë

Nga Pierre Paraf

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Z. Gogo Kosma, zv.ministër i Tregtisë i Republikës Popullore të Shqipërisë, i cili kishte në krah z.Theodor Fundo, Drejtor i Përgjithshëm i Eksporteve, më shpjegoi me dashamirësi, për të mirën e lexuesve të Combat, linjën e përgjithshme të tregtisë së jashtme e vendit të tij.

Shqipëria, më tha ai, dëshiron të zhvillojë tregtinë e saj me të gjitha vendet, pavarësisht ndryshimit në regjimet politike, sepse është në interes të ekonomisë sonë, sepse kjo paqe përmes tregtisë, ashtu si paqja përmes kulturës, përbën një nga fazat e mirëkuptimit më të gjerë e më të thellë midis popujve.

Ajo ka shumë produkte eksporti dhe ka nevojë për të importuar pajisje për të përshpejtuar industrializimin e saj.

Ky bitum për të cilin ka folur Herodoti

Në fushën e mineraleve kemi krom, bitum natyral. (Ky bitum, për të cilin tashmë fliste Herodoti, i cili në mbrëmje hidhte flakë rrugëve dhe kalonte për të stimuluar barkun e grave që nguronin të lindnin.)

Nëntoka jonë përmban gjithashtu ferronikel, bakër, naftë bruto dhe nënprodukte të saj.

Grupi ynë i dytë i produkteve të eksportueshme vjen nga bujqësia jonë. Duhani, frutat, perimet e konservuara.

Ne gjithashtu mund të dërgojmë jashtë vendit leshin dhe lëkurat, drurin dhe nënproduktet e drurit (parket, kompensatë…), artikuj artizanalë si qilima dhe objekte argjendi të gdhendura, pije, duke përfshirë rakinë dhe ekstrakte të bimëve mjekësore.

Nga ana e saj, Shqipërisë ka nevojë të importojë letra të të gjitha llojeve, produkte kimike për prodhimin e ilaçeve, produkte të petëzuara (të mbështjellura), kamionë dhe të gjitha llojet e pajisjeve industriale.

Aktualisht, klienti më i madh i Shqipërisë është Kina. Por ne vazhdojmë të tregtojmë me vendet socialiste : Poloninë, Çekosllovakinë, Bullgarinë, Rumaninë (me përjashtim të Bashkimit Sovjetik). Kuba, e cila na dërgon sheqer, së bashku me Italinë, Austrinë, Finlandën, si dhe me Marokun, Algjerinë, Malin, Ganën, Irakun dhe Republikën e Bashkuar Arabe.

Për sa i përket Anglisë, si Gjermania Federale, tregtia jonë është e kufizuar në shkëmbimet ndërmjet firmave private. Bisedimet janë duke u zhvilluar me Danimarkën për t’i furnizuar asaj doreza lëkure nga bagëtia e imët.

Sa i përket Francës, marrëdhëniet tona tregtare janë vetëm në vitin e dytë. Pra, ky është vetëm një fillim. Por, deri më tani, për gjysmën e parë të vitit, shifra e eksporteve në Francë është e rendit të një milion e gjysmë dollarësh (7 milion e gjysmë franga) dhe parashikojmë një rritje të konsiderueshme për muajt në vazhdim dhe veçanërisht për vitet e ardhshme.

Shqipëria dhe Franca janë të bashkuara nga një “traktat” i tregtisë dhe lundrimit dhe një traktat tregtar. Ne kemi eksportuar veçanërisht bitum (bitumi shqiptar ka mbuluar trotuaret e bulevardeve të Parisit) dhe duhan (për 1100 ton); shalqinj, lesh dhe lëkura. Në Francë, blemë karton për paketimin e letrës së cigareve, hekur të bardhë (llamarina) për fuçitë e bitumit dhe, së fundmi, 60 kamionë Renault, ku një anije e flotës sonë shkoi për t’i marrë në Le Havre.

Zëvendësministri i Tregtisë, në përfundim të kësaj interviste, shprehu shpresën që këto shkëmbime të zhvillohen për shumë materiale të pajisjeve industriale. Z. Gogo Kosma synon të punojë efektivisht në fushën e tij për të forcuar marrëdhëniet që duhet ta bashkojnë më ngushtë Shqipërinë me Francën./ KultPlus.com

Të ngjajshme