Digjitalizimi i artit edhe në Ditën Botërore të Poezisë

22 Mars, 2021 - 9:15 am

Fuqia e poezisë në botën bashkëkohore nuk humbi në UNESCO, kur në një Konferencë të Përgjithshme në Paris më 1999 ajo për herë të parë miratoi 21 Marsin si Ditën Botërore të Poezisë.

Ajo përkon me fillimin e Pranverës, të paktën në Hemisferën Veriore – kur një ndjenjë e shpresës dhe rinovimit përshkon ajrin.

“Poezia riafirmon njerëzimin tonë duke na zbuluar se individët, kudo në botë, ndajnë të njëjtat pyetje dhe ndjenja”, na kujton faqja e UNESCO-s.

“E rregulluar me fjalë, e ngjyrosur me imazhe, e goditur me njehsorin e duhur, poezia ka një fuqi që nuk përputhet. Kjo është fuqia për të na shkundur nga jeta e përditshme dhe fuqia për të na kujtuar bukurinë që na rrethon dhe rezistencën e shpirtit njerëzor”, kishte Audrey Azoulay, drejtoresha e përgjithshme e UNESCO-s, me rastin e Ditës Botërore të Poezisë në vitin 2020.

Dita e kremtimit përqendron formën letrare dhe promovon leximin, shkrimin, botimin dhe mësimin e saj. Me mbledhjet e kufizuara bashkë me udhëtimet dhe leximet letrare e panairet anuluara për shkak të pandemisë, ne mund të heqim pluhurin dhe të hapim ato vëllime të Shekspirit në raftet tona ose të shohim ngjarjet poetike online.

Platforma shumëgjuhëshe “Poezia rreth botës” e “Google Earth” bashkon forcat me organizatën amerikane të leximit “Leximi është themelor” për t’u dhënë mundësi përdoruesve të shijojnë poezi nga e gjithë bota.

Projekti i partnerit “Literacy Central” u mundëson mësuesve dhe nxënësve që të zhyten së bashku në libra dhe poezi të shkruara për fëmijë dhe të rinj. Festivali Ndërkombëtar i Poezisë në Roterdam, Holandë, një nga festivalet më të mëdhenj të poezisë në Evropë, ka tërhequr për mbi 50 vjet të mëdhenjtë të poezisë si Pablo Neruda, Joseph Brodsky, Margaret Atwood dhe Rita Dove si dhe yje në rritje të zhanër, si Sayaka Osaki i Japonisë dhe Zheng Xiaoqiong i Kinës.

Edicioni i vitit të kaluar u anulua për shkak të pandemisë, por “Koleksioni online ‘Poetry International’ i veprave nga poetë nga e gjithë bota është zgjeruar jashtëzakonisht gjatë 20 vjetëve të fundit, duke e bërë atë një nga më të mëdhenjtë në botë”, ka thënë drejtorja Inez Boogaarts.

Festivali i këtij viti është planifikuar për në qershor dhe do të jetë një përzierje e leximeve të drejtpërdrejta, intervistave me poetë dhe përkthyes, dhe ndoshta ngjarje të vogla në natyrë.

Boogaarts ka thënë se pandemia e bën të vështirë planifikimin për çdo festival. “Në të kaluarën, shumë vizitorë kanë ardhur në festival jo vetëm për të dëgjuar poezi, por për një ambient dhe për të takuar njerëz të tjerë: kjo është normalisht gjysma e argëtimit për të shkuar në një festival. Kjo është një përvojë krejtësisht e ndryshme nga pjesëmarrja në kompjuter”, ka thënë ajo.

“Të rinjtë tani janë rritur me internetin, telefonat inteligjentë dhe posaçërisht mediat sociale. Për ta, interneti është një vend për të takuar poetë të tjerë dhe dashamirë të poezisë në të gjithë botën”, vuri në dukje ajo.

“Poezia në internet ka shpërthyer në pesë vjetët e fundit, madje edhe përpara pandemisë – nga bloget e poezive në platformat në internet deri në mediat sociale”, ka thënë ajo.

Folegj: Poezia ka përjetuar një shpërthim online përgjatë pandemisë. / DW/ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme