Dita Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Grave

25 Nëntor, 2023 - 11:00 am

Në kalendarin e ditëve ndërkombëtare, shpallur nga Kombet e Bashkuara, dita e sotme është Dita Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Grave.

Dhuna ndaj grave dhe vajzave mbetet një nga shkeljet më të përhapura dhe më të përhapura të të drejtave të njeriut në botë. Në nivel global, vlerësohet se rreth 736 milionë gra, pothuajse një në tre, i janë nënshtruar dhunës fizike dhe/ose seksuale, të paktën një herë në jetën e tyre.

Kjo plagë është intensifikuar në mjedise të ndryshme, duke përfshirë vendin e punës dhe hapësirat në internet, dhe është përkeqësuar nga efektet post-pandemike, konfliktet dhe ndryshimet klimatike.

OKB jep alarmin për faktin sepse përpjekjet e kombeve për të luftuar dhunën ndaj grave dhe vajzave mbeten jashtëzakonisht të pakta.

Për shembull, vetëm 5% e ndihmës qeveritare është e përqendruar në trajtimin e dhunës ndaj grave dhe vajzave, dhe më pak se 0.2% drejtohet për parandalimin e saj.

Dita Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Grave do të shënojë nisjen e fushatës UNiTE (25 nëntor – 10 dhjetor) – një nismë prej 16 ditësh aktivizmi që përfundon në ditën që përkujton Ditën Ndërkombëtare të të Drejtave të Njeriut (10 dhjetor). Slogani i kësaj fushate është “Nuk ka justifikim” (No Excuse)./KultPlus.com

Të ngjajshme