Driant Zeneli prezantoi ekspozitën personale ‘’Përpjekje për me u çue’’ në Kino Armata

25 Janar, 2020 - 10:38 pm

Qëndrim Morina

Galeria Kombëtare e Kosovës dhe Ambasada Italiane në ambientet e Kinemasë “Armata” prezantoi sonte ekspozitën individuale “N’përpjekje për me u çue”, të artistit Driant Zeneli, shkruan KultPlus.com

“N’përpjekje për me u çue” nga Zeneli është bashkë-kuruar nga Claudia Buizza, një kuratore e pavarur me qendër në Paris dhe Alicia Knock, një kuratore në qendrën Pompidou në Paris.

Përveç filmit, video-instalacioneve dhe përformancës, vepra e Driant Zenelit heton nocionet e përpjekjes, dështimit, ëndrrës dhe utopisë si elemente që krijojnë këndvështrime alternative.

Kjo ekspozitë funksionon nga tërheqja e thellë e Zenelit ndaj iluzionit: një ndjenjë magjie e trashëguar nga fëmijëria dhe parametri estetik, si dhe një mjet kritik për të përqafuar kompleksitetin e shpalosur nga mënyra se si takohen realiteti dhe trillimi.

Duke u nisur nga efekti ‘’tromple l’oeil’ që lidh Zenelin – prodhues filmash konceptual postkomunist- me babanë e tij – portretuesi komunist – por poashtu Shqipërinë dhe Kosovën, duke fluturuar dhe duke rënë, Zeneli punoi në çmontimin e efekteve të iluzionit për t’u angazhuar me boshkëllëkun lënë midis imagjinatës dhe reales.

Ky film është realizuar në bashkëpunim me fëmijë nga Bonevet, një organizatë jofitimprurëse nga Prishtina, aktivitetet e së cilës kryesisht merren me eksperimente teknologjike, elektronikë, robotikë, etj.

Zeneli, duke sfiduar poziocionin e artistit si të vetë-mbështetur, ai zbuloi se si bëhen mjetet e nevojshme për të sfiduar dhe ndryshuar perceptimet, kufijtë dhe dëshirat tona, në mënyrë që të vazhdojmë të prodhojmë histori të punuar me dorë dhe teknologji, të kaluara dhe tanishme.

Driart Zeneli, u shpreh shumë i kënaqur që ka arritur ta prezantojë para publikut kosovar dhe se ka qenë fat që ta bëjë një gjë të tillë.

“Nuk ka qenë aspak vështirë, sigurisht që ka pasur vështirësi, por jam shumë i kënaqur dhe me fat që kam mundur të prezantojë një projekt të tillë në Kosovë”, tha fillimisht ai.

Ai u gjithashtu tha që ndihmat e bashkëpunëtorëve kanë qenë thelbësore, pa të cilët nuk do të ishte ky që është.

 “Dua t’i falënderoj bashkëpunëtoret e mia Claudian dhe Alician, pa të cilat sigurisht që ky projekt nuk do të ishte kaq i plotë”, shtoi Zeneli.

Zeneli gjithashtu tha se ekspozita i ka ndihmuar të zbulojë dy ndërtesa të tjera: kampusin universitar të ndërtuar nga i njëjti arkitekt që ka ndërtuar bibliotekën dhe kishën ortodoske të ndërtuar nga serbët pranë Galerisë Kombëtare.

Bashkëkuratorja, Alicia Knock tha se kjo ‘retrospektivë’ e Zenelit është sa përrallore, po aq edhe poetike.

“Retrospektiva nga Driant Zeneli, na dërgon në një udhëtim sa përrallor, poetik, ashtu dhe politik dhe i cili na mëson nevojën paradokssale për të ndikuar në realitet përmes imagjinatë”, tha ajo.

Në fund Driant Zeneli falënderoi të gjithë pranishmit dhe premtoi projekte të tjera të ngjashme. /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme