Ekspozitë për Ditën Ndërkombëtare të Holokaustit, hidhet dritë mbi diskriminimin që akoma ekziston mbi komunitetet

27 Janar, 2020 - 4:25 pm

Qëndrim Morina

Sot në mbarë botën shënohet Dita Ndërkombëtare e Përkujtimit të Holokaustit, ku përkujtohen miliona viktima të gjenocidit të Gjermanisë naziste gjatë Luftës së Dytë Botërore. Ndërsa në Kosovë, më gjerësisht në hapësirat e “Roma Versitas Kosova” u organizua një gamë e gjerë aktivitetesh, me theks të veçantë Ekspozita nga Mirjeta Qehaja, shkruan KultPlus.


Ky angazhim i “Roma Versitas Kosova”, qoftë përmes diskutimeve ose përmës ekspozitës kishtë si qëllim për të kujtuar të gjitha viktimat e Përndjekjes Naziste dhe viktimat e të gjithë gjenocidit dhe ne e pranojmë se Holokausti është një fakt që na mëson se e keqja nuk fle kurrë dhe është një mësim për të gjithë ne për të luftuar të gjitha format e diskriminimit dhe persekutimeve në shoqëritë tona.


Artistja Mirjeta Qehaja tha se kjo ekspozitë është punuar në prill të vitit të kaluar, ndërsa kjo ide i ka ardhë si rezultat i disa krahasimeve duke filluar nga ajo se kush ka qenë targetgrupi i gjenocidit.


“Kjo ide më ka ardhë pasi kam zbuluar se kush ishte targetgrupi i gjenocidit, duke filluar nga: njerëzit që kishin ngjyrën e zezë, njerëzit me aftësi të kufizuar, komuniteti i LGBT dhe shumë komunitete të tjera. Janë pikërisht këto komunitete që edhe sot kanë probleme të ngjashme”.


Ajo gjithashtu tha se shoqëria jonë nuk mund të quhet e modenizuar derisa lë jashtë këto komunitete.


“Përderisa nuk ekziton paqja mas pari në zemrat tona dhe t’i pranojmë njerëzit sic janë, nuk mund të quhemi shoqëri e modernizuar”, përfundoi Qehaja.


Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri në fund të javës dhe të gjithë të interesuarit mund t’i shohin punimet e artistes, Mirjeta Qehaja. /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme