Emily Dickinson, portreti i poetes si një vajzë e re

15 Maj, 2022 - 6:11 pm

Kur u pikturua ky portret, në vitin 1840, vajzat ishin 10 dhe 13 vjeç, djali në mes ishte 11. Megjithatë, ata duken më shumë si të rritur të tkurrur sesa si fëmijë. Ata janë vëllezër e motra, dhe vajza 10-vjeçare në të majtë ishte e panjohur në atë kohë.

Vdiq e panjohur, por sot ajo është Emily Dickinson me famë botërore.

Vajzat mbajnë libra në dorë. Libri I Emily-t përmban faqe me piktura me lule. Në dorën e saj ka edhe një lule të vërtetë. Poshtë djathtas, libri i motrës së saj Lavinia përmban një krijesë të zezë. Mund të jetë një mace e zemëruar.

Rrobat e tyre janë shumë formale: Emily është në jeshile të errët, fustani i Lavinia-s është i argjendtë dhe Austin, duke qenë krenar, vesh të zezë. Të gjithë veshin jakë të bardha, veshje për vajzat dhe një jakë më të kthjellët për Austin. Sytë e tyre, hunda e tyre, ngjyrosja e tyre, përcjellin ngjashmërinë familjare dhe sytë e tyre kanë një ndikim të jashtëzakonshëm te shikuesi. Të tre kanë të njëjtin model flokësh.

Lavinia dhe Austin janë flokëbardhë. Emily më vonë e përshkroi veten si “e vogël, si trumcaku, dhe flokët e mi janë të guximshëm, si gështenja – dhe sytë e mi si sheri në gotën që lë i ftuari”.

Otis Allen Bullard pikturoi fëmijët Dickinson në Amherst, Massachusetts, kur ishte 24 vjeç. Lindur në vitin 1816 në Steuben County, Nju Jork, gjatë viteve të adoleshencës Bullard punoi si piktor i shenjave. Në moshën 22-vjeçare, ai u transferua në Hartford, Connecticut, u rikualifikua si piktor portreti – dhe gjatë viteve të ardhshme pikturoi familje të shquara të Nju Anglisë dhe në pjesën e sipërme të Nju Jorkut.

Një vit më pas, Bullard u martua me Angeline Olmstead dhe ata patën një fëmijë, George Washington Bullard, emri patriotik i të cilit përputhej me entuziazmin e Bullard-it për Amerikën.

Megjithëse një portretist i suksesshëm, Bullard kuptoi se shpikja e dagerotipit ndikoi në biznesin e tij. Një dagerotip i Dikinsonit, i marrë rreth vitit 1847, është e vetmja fotografi e vërtetuar e saj.

Bullard rikrijoi veten. “Panorama e qytetit të Nju Jorkut”, vepra e tij më e famshme, ishte një pikturë 3000 metra e gjatë dhe gjashtë këmbë e lartë e rrugëve, banorëve dhe pamjeve të Manhatanit të poshtëm. Atij iu deshën katër vjet, u zbulua në 1850 dhe paraqiti jo vetëm një pamje panoramike, por një koment social mbi Nju Jorkun në mesin e shekullit të 19-të.

Kanavacë e madhe, e mbështjellë në disa cilindra, u shpalos ngadalë. Publiku pagoi 20 cent për një eksperiencë dy-orëshe gjatë së cilës ata mund të shikonin se çfarë përmbante një broshurë shoqëruese – “kontrastet e mëdha në jetë çdo pasdite të bukur, nga ekstravaganca dhe pasuria më e madhe deri te varfëria dhe mjerimi më i tmerrshëm”.

Nuk u shfaq kurrë në Nju Jork – por gjatë 17 viteve të ardhshme, qindra mijëra njerëz në të gjithë verilindjen dhe mesperëndimin amerikan paguanin për të parë panoramën e Bullard-it, e cila nuk ekziston më.

Bullard vdiq në vitin 1853 në moshën vetëm 37 vjeç. Emily vdiq 33 vjet më vonë në këtë ditë në 1886. E vetmuar, ajo jetonte gjithmonë në shtëpinë e babait të saj, ajo shkroi 1,775 poezi – dhe në një letër të datës 1853, shkruar kur ishte 23, ajo shkroi “Unë nuk shkoj nga shtëpia”.

Kur nipi i saj tetë-vjeçar vdiq nga tifoja, ajo shkoi në shtëpinë e vëllait të saj për herë të parë pas 15 vjetësh.

Ajo kërkoi që arkivoli i saj të ishte i bardhë dhe ta çonin në varrin e saj gjashtë irlandezë, të cilët të gjithë kishin punuar në një kohë në fermën e babait të saj. Guri i saj i varrit lexon “Called Back”.

Dhe portreti Bullard Dickinson, siç është paraqitur tani në një perde dushi prej 100 copë poliester, mund të jetë i yti për 67 dollarë./ KultPlus.com

AMHERST, MA – SEPTEMBER 4: A daguerrotype of Emily Dickinson at age 16, is displayed at the Emily Dickinson Museum in Amherst, Wednesday, Sept. 4, 2013. (Photo by Wendy Maeda/The Boston Globe via Getty Images)

Të ngjajshme