Fëmijët e Narges Mohammadit pranojnë çmimin e saj Nobel

10 Dhjetor, 2023 - 7:00 pm

Narges Mohammadi, një aktiviste iraniane për të drejtat e njeriut, 51-vjeçare, u nderua me Çmimin Nobel për Paqen në vitin 2023 për luftën e saj kundër shtypjes së grave në Iran dhe luftën e saj për të promovuar të drejtat e njeriut dhe lirinë për të gjithë, transmeton KultPlus.

Ajo ka qenë një e shquar figura e të drejtave të njeriut në Iran prej vitesh dhe është arrestuar 13 herë, është dënuar pesë herë dhe është dënuar me gjithsej 31 vjet burg.

Aktualisht, ajo po vuan një dënim 10-vjeçar në Teheran për “përhapje propagande”. Binjakët adoleshente të Mohammadi, Kiana dhe Ali Rahmani, pranuan çmimin Nobel për Paqen në emër të saj në një ceremoni në Bashkinë 3 të Oslos.

Në një fjalim të kontrabanduar nga Irani dhe mbajtur nga fëmijët e saj në frëngjisht, Mohammadi denoncoi “tiraninë” e Iranit Qeveria dhe lavdëroi të rinjtë iranianë që kanë “transformuar rrugët dhe hapësirat publike në një vend të rezistencës së gjerë civile” 32. Ajo shprehu gjithashtu besimin e saj se populli iranian do të kapërcejë represionin dhe autoritarizmin.

Çmimi Nobel për Paqen është një nga çmimet më prestigjioze në botë dhe u jepet çdo vit individëve apo organizatave që kanë dhënë kontribut të rëndësishëm për paqen dhe të drejtat e njeriut.

Këtë vit, çmimi iu dha Mohammadi së bashku me çmime të tjera Nobel për letërsinë, shkencën dhe ekonominë.

Çmimi përfshin një çek për 11 milionë korona suedeze (rreth 837,000 £, ose 1 milion dollarë). Bashkëshorti i zonjës Mohammadi, aktivisti politik Taghi Rahmani, jeton në mërgim në Paris me dy fëmijët e tyre dhe ata nuk janë parë me njëri-tjetrin prej vitesh.

Pavarësisht burgimit, Mohammadi mbetet një simbol shprese dhe frymëzimi për shumë iranianë dhe të drejtat e njeriut aktivistë në mbarë botën. /KultPlus.com

Të ngjajshme