Gjetje alarmante në Mbretërinë e Bashkuar, fëmijët në rrezik të lartë për shkak të aksesit total në internet

3 Shkurt, 2023 - 3:26 pm

Shefi në Mbretërinë e Bashkuar i Samsung Mobile ka thënë se ai nuk i dha vajzës së tij një smartphone derisa ajo ishte 11 vjeç, transmeton KultPlus.

“Unë personalisht nuk do t’ia kisha dhënë mëherët, por është një vendim prindëror se kur duhet t’i jepni fëmijës tuaj një telefon,” tha James Kitto.

Ai tha se pavarësisht moshës që njerëzit marrin telefona, është e rëndësishme të sigurohesh që ata janë të sigurt në internet.

Kjo vjen pasi kryeinspektorja e Ofsted tha se ishte “e habitur” kur fëmijët e shkollave fillore kanë telefona inteligjentë.

Fëmijët deri në nëntë vjeç janë ekspozuar ndaj pornografisë në internet, zbuloi një studim këtë javë.

Kitto, i cili mori rolin e drejtorit në Samsung, në dhjetor të vitit të kaluar, i tha programit të BBC-së Today: “Ajo që është e rëndësishme këtu është se kushdo që përdor një smartphone, të çfarëdo moshe, është i sigurt kur shfleton internetin. Nga perspektiva ime personale, vajza ime mori një smartphone kur ishte 11 vjeç”.

“Çfarëdo zgjedhjeje që të bëni dhe çfarëdo moshe që e bëni atë zgjedhje për fëmijën tuaj, është e rëndësishme të siguroheni që, nëse ata hyjnë në internet, e përdorin atë në një mënyrë të sigurt”, tha ai.

Të gjithë ofruesit e telefonisë celulare ofrojnë shërbime falas të kontrollit prindëror për të kufizuar atë që fëmijët mund të shohin në internet, sipas rregullatorit të telekomit, Ofcom, i cili gjithashtu thotë se fëmijët duhet të jenë të kujdesshëm kur ndajnë foto dhe rrjete sociale.

Një studim nga firma kërkimore Childwise sugjeron se tre të katërtat e nëntë dhe 10-vjeçarëve kanë akses në një telefon celular.

Kjo zbërthehet si 60% që zotërojnë një telefon celular dhe 14% përdorin telefonin e një anëtari të familjes ose të një shoku.

Më shumë se dy të tretat e këtyre fëmijëve hyjnë në internet.

I njëjti raport – Childwise Monitor 2023 – zbuloi se 8% e fëmijëve pesë dhe gjashtë vjeç kanë telefonin e tyre dhe 8% kanë akses në telefonin e një anëtari të familjes ose të një shoku, ndërsa për fëmijët shtatë dhe tetë vjeç, këto shifra janë 43% dhe 23% respektivisht.

Gjetjet sugjeruan se në moshën nëntë vjeç, 10% e fëmijëve kishin parë pornografi dhe 27% e kishin parë atë deri në moshën 11 vjeç.

Deri në moshën 13-vjeçare, gjysma e tyre ishin ekspozuar ndaj tij, që kur ata të rinj ishin në shkollë, më shumë tani kanë akses në telefon.

Gjetjet kanë qenë të lidhura me vetëvlerësimin e ulët tek të rinjtë dhe pikëpamjet e dëmshme për seksin dhe marrëdhëniet.

Komisionerja Dame Rachel de Souza tha se ishte “thellësisht shqetësuese”. /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme