Glauk Konjufca: 5 marsi është akti më suprem i lirisë sonë kombëtare

5 Mars, 2022 - 1:16 pm

Kuvendi i Kosovës është duke mbajtur seancë solemne për të shënuar Epopenë e UÇK-së, shkruan KultPlus.

Pas Osmanit dhe Kurtit, një fjalim për këtë datë pati edhe kryevendari Glauk Konjfuca, i cili tha se një fjalim të tillë ka filluar ta shkruante shumë herë, por asnjëherë nuk ia doli ta përfundonte siç duhet.

“Jam përpjektur gjatë këtyre viteve që të shkruaja për 5 marsin, por nuk kam mundur, jo pse nuk ja kam filluar, jo pse s’kam provuar por pse nuk ia kam dalur kurrë. Çdo herë kur filloja, kurdo që ja nisja, ngado që vazhdoja fjalëve ju ndodhte një ngërrç i pashmangshëm dhe i pashpjegueshëm. Asnjë renditje e tyre nuk më bindte që mund ta përfshinte të plotë aktin e flijimit të Jasharajve, dhe aty e kuptova që fjalët në të vërtet janë tokësore, e sakrifica e Jasharajve është e përtejme. Në tokë vlejnë ligjet fizike të vdekatarëve, e 5 marsi i takon një dimensioni tjetër. Asnjë fjalë, asnjë mendim, hiç asnjë këngë, kurrnjëfar arti apo vepre çfaredo qoftë nuk është e aftë ta prek palcën e kësaj sakrifce. Asnjë falënderim nuk mund ta shterrë flijimin të cilit duam që t’i falemi. Nuk ka përkulje që të mund të jetë aq e thellë sa ta përçojë pijetetin mëritor. Nuk ka mirënjohje aq të lartë sa t’ia jep hakun rëniës së tyre historike, kjo ndodh pasi 5 marsi është akti suprem i lirisë sonë kombëtare.

Ngjarja më e rëndësishme për shqiptarët me të cilët filloi shekulli i 20-të ishte pavarësia e Shqipërisë, kurse ngjarja me e rëndësishme me të cilën u mbyll shekulli 20-të ishte çlirimi i Kosovës. E ngjarja më e rëndësishme brenda çlirimit të Kosovës është padyshim që është rënia heroike e sakrifica kolesale e Jasharajve me krye komandatin legjendar Adem Jashari. Çlirimi është liri de-fakto, kurse pavarësia liri de-jure. Më 5 mars të vitit 1998 krejt kombi shqiptar varej në idealin e Jasharajve, kulla e tyre u shndërrua në liri të kombit, kurse flijimi i tyre u rikhye në frymë të çlirimit. Deri më 5 mars e kemi dëshiruar lirinë, pas 5 marsit liria na ka përshkruar neve, është bërë princip i shpirtit tonë. Deri më 5 mars kemi menduar se heronjtë janë individ, pas 5 marsit dëshmor u bë krejt populli. Deri më 5 mars çlirimi ishte përpjekje dhe mundsësi, pas 5 marsit çlirimi u bë imperativ. Rënia e Jasharajve e bëri ushtri UÇK-në, ajo popullin e ktheu në një bashkësi e cila jetën nuk e kupton si diçka që duhet të shpëtohet, por si më të çmuarën që duhet të jepet. Deri më 5 mars donim të fitojmë, por pas 5 marsit nuk mund të humbnim më. Historia më e vështirë e popullit tonë na mëson se asnjë akt nuk fillon nga asgjëja. E gjithë familja Jashari ishin të mëshiruar me lavdinë dhe guximin e Skënderbeut dhe patriotizimin e Hasan Prishtinës. Dëshmorët e martirët që dhanë jetën për lirinë, janë vlera jonë më e shenjtë kombëtare, sepse ajo është gjaku dhe shpirti i atdheut, janë krejt ajo çka jemi dhe ajo që kemi”, përfundoi fjalimin e tij. /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme