Gratë afariste prezantojnë produktet e tyre në panairin tregtar në Prishtinë

1 Korrik, 2019 - 11:50 am

Në platon e Pallatit të Rinisë, sot ka filluar Panairi i tretë tregtar për gratë ndërmarrëse nga komunitete të ndryshme, që organizohet nga Misioni i OSBE-së në Kosovë, që do të mbahet me datë 1 dhe 2 korrik, shkruan KultPlus.

Në vitin e tretë me radhë që organizohet panairi për gratë ndërmarrëse nga komunitet e ndryshme në Kosovë, ku ideja kryesore është që të sillen produktet e grave ndërmarrëse nga Kosova, që të stimulohet një bashkëpunim në mes komuniteteve, si dhe të ju jepet një mundësi që në tregun e Prishtinës të i sjellin dhe prezantojnë produktet e tyre. Në pamundësi që punimet artizanale të punuara në shtëpitë e tyre, të ekspozohen para blerësve të tjerë, ideja e panairit, me bashkëpunimin e misionit OSBE, ofrojnë këtë mundësi për zonjat, që të prezantohen sa më mirë me produktet e tyre.

 Edona Bajrami-Shala, zyrtare nacionale e programit për misionin OSBE për KultPlus ka treguar edhe numrin e grave ndwrmmarrwse nw kwtw panair.

 “Kemi rreth 100 gra ndërmarrëse, ku vijnë nga, kryesisht komuniteti shqiptar, serb, turk, boshnjak, ku në panair kanë sjellë punime dore artizanale, ushqime, dhe do të qëndrojnë nga ora 10:00 deri në ora 20:00, me datë 1 dhe 2 korrik”, ka thwnw ajo.

Shala tregon edhe për sfidën që kanë organizatorët në temperaturat e larta, ku ata po përpiqen që me klimatizimin e ambientit të panairit, të krijojnë sado pak kushte të mira për prezantimin e produkteve, e sidomos atyre ushqimore.

Mihrije Canolli nga Prishtina, në tendën e saj sot në panair prezantohet me punime artizanale të bizhuterive, ku Canolli falënderon misionin e OSBE-së për mundësinë që i ka dhuruar për prezantimin e punimeve, ndërsa Ganimete Byqmeti nga qyteti i Gjilanit, në pjesëmarrjen e saj të tretë më radhë në panair, ku prezantohet me ushqime tradicionale, si bakllavaja, kifle, mantia dhe reçel.

Në tendën e Afërdita Murati nga qyteti i Podujevës, prezantohet me lëngun e aronisë, një lëng shërues, lëngun e boronicës, mjaltin dhe shurupin e boronicës, ku si biznes, kryesisht merret me biznesin e mbledhjes së frutave të egra. Murati për lëngun e aronisë, tregon vlerat ushqyese dhe shëruese, pa aditiv, ku preferohet për personat me anemi, mungesë imuniteti, antikancerogjen, ku si produkt ja vlen që ta ketë çdo familje në shtëpinë e tyre. Gratë ndërmarrëse, për produktet e tyre shprehen se çmimet e produkteve janë më të lira sesa ato të importuara në Kosovë, ku në mbështetjen e OSBE-së, po përpiqen që ti fusin në treg produktet e tyre.  Visar Shabani/ KultPlus.com

Të ngjajshme