Greta Thunberg krahason reagimin ndaj Covid-19 me përgjigjen ndaj ndryshimeve klimaterike

20 Qershor, 2020 - 11:00 pm

Aktivistja suedeze Greta Thunberg ka thënë që pandemia tregon se bota mund të veprojë me “forcën e nevojshme” kur dëshiron, ndërsa krahason reagimin ndaj Covid-19 me përpjekjet për të luftuar ndryshimet klimaterike.

Duke folur në Sveriges një stacion Radio në Suedi, Thunberg tha se nga këndvështrimi i klimës nuk kishte asgjë pozitive në lidhje me pandeminë pasi ndryshimet e bëra në jetën e përditshme kishin “jashtëzakonisht pak ngjashmëri” me veprimet e kërkuara për t’u marrë me ndryshimin e klimës. “Tragjedia e koronës natyrisht nuk ka asnjë efekt pozitiv afatgjatë në klimë përveç një gjëje, fituam njohuritë se si duhet të perceptosh dhe trajtosh një emergjencë. Sepse gjatë krizës së koronës ne befas vepruam me forcën e nevojshme, “tha Thunberg. “Takimet urgjente të ndërkombëtarve zhvillohen çdo ditë, skemat e ndihmave astronomike financiare paraqiten në mënyrë magjike nga askund.

“Ngjarjet e anuluara dhe kufizimet e ashpra i bëjnë njerëzit të ndryshojnë sjelljen e tyre dhe qasjen brenda natës,” shtoi ajo. “Media është tërësisht në tranzicion, i vë në lëvizje gjërat duke raportuar ekskluzivisht raporte mbi Covid-19 dhe duke mbajtur konferenca shtypi të përditshëm dhe azhornime live 24/7. “Të gjitha pjesët e shoqërisë bëhen së bashku dhe politikanët i lënë mënjanë pikëpamjet e tyre të ndryshme dhe bashkëpunojnë për të mirën më të madhe.”

Thunberg tha se njerëzit me pozita të pushtetit politikë, biznes dhe financë kishin thënë se “ata do të bëjnë gjithçka që duhet”, gjatë pandemisë pasi “nuk mund të vendosësh një çmim për një jetë njerëzore.” “Këto fjalë dhe ky trajtim i një krize hap një dimension krejt të ri, sepse ju shihni çdo vit të paktën 7 milion njerëz që vdesin nga sëmundjet që lidhen me ndotjen e ajrit sipas OBSH,” tha ajo.  “Ata me sa duket janë njerëz, jetës të së cilëve ne mund t’i vendsim një çmim. Meqenëse ata vdiqën nga shkaqet e gabuara dhe në pjesët e gabuara të botës. ”

Thunberg frymëzoi protestat në të gjithë botën për klimën vitin e kaluar pasi organizoi marshime javore jashtë Parlamentit Suedez çdo të premte nga Gushti 2018. CNN/bota.al /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme