Gruaja që zbuloi koronavirusin e parë, ishte vajza e një shoferi skocez autobusi

16 Prill, 2020 - 3:30 pm

Gruaja që zbuloi koronavirusin e parë njerëzor ishte vajza e një shoferi autobusi skocez, e cila la shkollën në moshën 16-vjeçe.

BBC shkruan se ajo quhet June Almeida e cila vazhdoi të bëhej një pioniere e imazheve të viruseve, puna e të cilës është rikthyer përsëri në fokus gjatë kësaj pandemie aktuale.

Covid-19 është një sëmundje e re por ajo është shkaktuar nga një coronavirus i tipit i identifikuar së pari nga Dr. Almeida në vitin 1964 në laboratorin e saj në Spitalin St. Thomas në Londër.

Sipas BBC, virologia lindi në June Hart në vitin 1930 dhe u rrit në një banesë pranë parkut Alexandra në veri-lindje të Glasgow.

Ajo la shkollën me pak arsim zyrtar, por mori një punë si teknike laboratori në histopatologji në Glasgow Royal Infirmary.

Më vonë ajo u transferua në Londër për të vazhduar më tej karrierën e saj dhe në vitin 1954 u martua me Enriques Almeida, një artist venezuelas.

Çifti dhe vajza e tyre e re u transferuan në Toronto në Kanada dhe, sipas shkrimtarit mjekësor George Winter, ishte Instituti i Kancerit në Ontario që Dr Almeida zhvilloi aftësitë e saj të shkëlqyera me një mikroskop elektronik.

Ajo filloi një metodë e cila vizualizoi më mirë viruset duke përdorur antitrupa për t’i grumbulluar ata.

Z. Winter i tha Drivetime në BBC Radio Skoci se talentet e saj u njohën në Mbretërinë e Bashkuar dhe ajo ishte joshur përsëri në vitin 1964 për të punuar në Shkollën Mjekësore Spitalore St. Thomas në Londër, të njëjtin spital që trajtoi kryeministrin Boris Johnson kur vuante nga Covid-19.

Pas kthimit të saj, ajo filloi të bashkëpunonte me Dr. David Tyrrell, i cili po drejtonte kërkimet në njësinë e zakonshme për ftohjet në Salisbury në Wiltshire.

Winter thotë se Dr. Tyrrell kishte studiuar “larjet e hundës” nga vullnetarët dhe ekipi i tij kishte zbuluar se ata ishin në gjendje të rritnin disa viruse të zakonshëm të shoqëruara nga të ftohtit, por jo të gjithë.

Një mostër në veçanti, që cili u bë e njohur si B814, ishte nga “larja e hundës” e një nxënësi në një shkollë me konvikt në Surrey, në vitin 1960.

Ata zbuluan se ata ishin në gjendje të transmetonin simptoma të zakonshme të ftohjes tek vullnetarët, por ata nuk ishin në gjendje ta rritnin atë në kulturën rutinore të qelizave.

Sidoqoftë, studimet vullnetare demonstruan rritjen e saj në kulturat e organeve dhe Dr. Tyrrell pyeti veten nëse mund të shihej nga një mikroskop elektronik.

Ata dërguan mostra te June Almeida e cila pa grimcat e virusit në ekzemplarë, të cilat ajo i përshkroi si viruse të gripit, por jo saktësisht të njëjta.

Ajo e identifikoi atë që u bë i njohur si coronavirusi i parë njerëzor.

Coronaviruset janë një grup i viruseve që kanë një pamje si kurorë (korona) kur shikohen nën mikroskop.

Winter thotë se Dr Almeida në të vërtetë kishte parë grimca si kjo më parë ndërsa hetonte hepatitin e miut dhe bronkitin infektiv të pulave.

Sidoqoftë, ai thotë se letra e saj për një revistë të rishikuar nga shkencëtarët tjerë u refuzua “sepse gjykuesit thanë se imazhet që ajo prodhoi ishin thjesht fotografi të këqija të grimcave të virusit të gripit”.

Zbulimi i ri nga B814 u shkrua në Gazetën Mjekësore Britanike në vitin 1965 dhe fotografitë e para të asaj që ajo kishte parë u botuan në Journal of General Virology dy vjet më vonë.

Sipas Winter, ishte Dr. Tyrrell dhe Dr. Almeida, së bashku me profesor Tony Waterson, njeriu përgjegjës në St. Thomas, të cilët e quajtën atë coronavirus për shkak të kurorës që e rrethon atë në imazhin viral, transmeton Panorama shkrimin.

Dr. Almeida më vonë punoi në Shkollën Mjekësore Postdiplomike në Londër, ku asaj iu dha një doktoratë.

Ajo e mbaroi karrierën në Institutin Wellcome, ku u emërua në disa patenta në fushën e imazheve të virusit.

Pas largimit nga Wellcome, Dr. Almeida u bë një mësuese e joga-s, por u kthye përsëri në virologji në një rol këshillues në fund të viteve 1980, kur ajo ndihmoi për të bërë fotografi të reja të virusit HIV.

June Almeida vdiq në vitin 2007, në moshën 77 vjeçe.

Tani 13 vjet pas vdekjes së saj, ajo më në fund po merr “njohjen që meriton” si një pioniere, puna e së cilës përshpejtoi të kuptuarit e virusit që aktualisht po përhapet në të gjithë botën. / KultPlus.com

Të ngjajshme