Instituti i Medias në Kosovë letër Kurtit: Gazetarët të konsiderohen vijë e parë e frontit kundër Covid-19

2 Prill, 2020 - 4:30 pm

Instituti i Medias në Kosovë, sot i ka dërguar letër Kryeministrit në detyrë Albin Kurtit, Ministrit të Financave Bislim Bislimi dhe Komisionit të Pavarura të Mediave të Kosovë.

Në të gjenden kërkesat e paraqitura në konferencën për shtyp të datës 1.4 2020 , ku kërkohet të ndihmohen mediat në Kosovë pas situatës së rënd që ka shkaktuar Covid-19, njofton Klan Kosova.

”KËRKESË

I nderuar kryeministër

Instituti i Medies së Kosovës, është një institucion perfaqësues i industrisë mediale të Kosovës.

Në emër të Radiove dhe televizioneve të licensuara në Kosovë, kërkojmë nga Qeveria e Kosovës që të mbështetë mediat e Kosovës në kuadër të fondit të veçantë per bizneset dhe të punësuarit, për shkak se funksionimi i tyre është i lidhur ngushtë me zhvillimin ekonomik të Kosovës.

Mediet në Kosovë jetojnë nga marketingu dhe në këtë kohë kur po përballemi me Virusin Korona, kompanitë tashmë kanë ndërprerë reklamimin e tyre në media. Rrjedhimisht, mediat (pos RTK-se që financohet nga buxheti i shtetit), gjate muajit Mars nuk kanë realizuar pothuajse asnjë të hyrë.

Në Kosovë janë 170 medie audio-vizuale, të licencuara nga Komisioni i Pavarur i Medieve i Kosovës, një pjesë e madhe syresh është rrezik që të mbyllen dhe punëtorët e tyre të largohen nga puna.

Siç e dini, punëtorët e mediave të Kosovës nuk e kanë ndërprerë asnjë ditë punën e tyre, dhe pronarëve të medieve u janë rritur shpenzimet edhe më shumë, duke krijuar kështu borxhe të shumta.

Duhet pasur parasysh, qe mediet gjysma e mediave janë kompani private dhe gjysma OJQ.

Mediet që funksionojnë si OJQ ligjërisht nuk mund as edhe të huazojnë, prandaj kercënohen me mbyllje imediate.

Muaji Qershor eshte afati perfundimtar per pagesen e takses vjetore te licenses, mjete këto që shkojnë në buxhetin e shtetit.

Kërkojmë nga Qeveria që:

1. Të udhëzojë Komisionin e Pavarur të Medies që të heqë taksën e licencës për këtë vit.

2. Të konsiderojë gazetarët dhe punonjësit e tjerë medialë si kategori e vijës së parë të frontit kundër COVID-19, si mjekët e policët.

3. Të ndihmojë financiarisht pronarët e medieve të licensuara, për të mbuluar shpenzimet e tyre për pagat e punëtorëve dhe shpenzimet e tjera, nga shpallja e gjendjes emergjente e deri sa të zgjasë ajo.

Me respekt

Kryetari i Bordit të Institutit të Medias Kosovë

Fazli Veliu”

Të fundit

Të ngjajshme