Isac Newton kishte propozuar shërimin e murtajës me të vjellën e bretkosës

6 Qershor, 2020 - 1:00 pm

Sidoqoftë, nuk është më keq se ideja që të injektohet dezinfektuesi. Në shekullin 17, Isaac Newton kishte shkruar recetën për ilaçin kundër murtajës, i cili përbehej prej përzierjes së bretkosës dhe te vjellës së saj për të larguar këtë sëmundje, shkruan The Guardian.

Dy faqe të pa publikuara te shkrimeve të Newton për librin e Jan Baptist van Helmont të vitit 1667 për murtajën që quhej De Peste, do të shkojnë në ankand online këtë javë. Njewton kishte qenë student në Kolegjin Trinity të Cambridge, kur universiteti u mbyll për shkak të rrezikut të infektimit më murtajë, e cila vrau 100.000 njerëz në Londër mes viteve 1665 dhe 1666.

Kur shkencëtari u kthye në Cambridge në vitin 1667, nisi studimin e librit të Van Helmont. Analiza e tij e librit De Peste është shkrimi më i rëndësishëm që Newtoni ka bërë në lidhje me murtajën, transmeton KOHA.

Edhe pse këto shkrime janë interesante për shkak kohës së pandemisë nëpër të cilën po kalojmë, disa nga ilaçet e propozuara nga Newton vështirë se do të përdoren këto ditë. Ai shkruan se ilaçi më i mirë është “bretkosa e lidhur për këmbë në oxhak për tre ditë, dhe e cila pastaj vjellë insektet që i ka ngrënë. Kombinimi i bretkosës me te vjellat dhe serumin i cili vendoset ne fasha dhe mbahet në vendet e prekura, e ka hequr sëmundjen dhe ka tërhequr helmin”, ka shkruar ai.

Pavarësisht famës së Newtonit, këto shkrime nuk janë përfshirë në asnjë punë të tij të publikuar. Kur Newton vdiq në vitin 1727, arkiva e madhe e punës së tij iu la mbesës Catherinë Conduitt. Arkivi mbeti me familjen deri në vitin 1872, kur trashëgimtari i tij, Isaac Newton Wallop, i dhuroi këto shkrime kolegjit Trinity në Cambridge. Ky universitet mbajti vetëm shkrimet shkencore dhe matematikore dhe ia ktheu familjes shkrimet më kontroverse rreth alkimisë, teologjisë dhe filozofisë.

Këto shkrime do të dalin në ankand me vlerë prej 80,000 deri 120,000 dollarë.

Të fundit

Të ngjajshme