Japonia një hap përpara me teknologji, krijon trena që mund të “lehin”

2 Maj, 2020 - 10:00 pm

Hekurudhat shumë efikasë të Japonisë janë gjithnjë një hap përpara: është e vështirë në fakt, të gjesh një vend ku trenat janë më teknologjikë dhe më efikas.

Kohët e fundit, megjithatë, janë drerët që kanë krijuar probleme për vagonët e përpiktë japonezë, shkruhet në faqen satirike italiane”fuoriditesta.it.

Kështu, një grup studiuesish nga Instituti i Kërkimeve Teknike të Hekurudhave në Tokio u përpoq të zhvillonte teknologji të reja për të trembur kafshët dhe për t’i mbajtur ata larg nga gjurmët.

Sistemi i dizajnuar do të lejojë që lokomotiva të lëshojë tinguj si ato të lehjeve të qenve dhe zhurma të tjera që duhet të lejojnë që kafshët të mbahen larg. Sado e pazakontë dhe qesharake siç mund të duket, testet në disa trena kanë treguar një ulje prej 45% të qasjes së drerave.

Testet përfshin një imitim 20 sekondash të lehjes së qenve me qëllim largimin e tyre nga shinat. Përkundër përpikmërisë së njohur të trenave japonezë, vonesat dhe pezullimet në zonat malore për shkak të përplasjeve me kafshët nuk janë të rralla. /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme