Konferencë në Harvard: “Shqiptarët çam të Greqisë: 77 vjet mohim”

11 Maj, 2021 - 11:40 am

Shoqata e studentëve shqiptarë të Harvardit organizojnë një panel me historianin Isa Blumi dhe avokaten e të drejtave të njeriut Rudina Jasini mbi çështjen çame. Takimin online organizohet të dielën, më 16 maj në orën 11.00. Webinari përfshin prezantime dhe seancë pyetje përgjigje.

Dr. Isa Blumi, Profesor i Asociuar i Studimeve Turke dhe Lindjes së Mesme në Universitetin e Stokholmit, do të flasë për rrënjët historike të ngjarjeve që sollën pushtimin e Çamërisë dhe pushtimin përfundimtar nga forcat Greke që çuan në një aneksim të imponuar ndërkombëtarisht të popullit shqipfolës nga viset e tjera të banuara me shqiptarë. Kontributi i Dr. Blumi do të vendosë gjithashtu në kontekstin historik mekanizmat ndërkombëtarë që lehtësuan ndarjet e ish-tokave Osmane përgjatë kritereve që rezultuan në shpopullimin e Çamërisë prej banorëve të saj.

Dr. Rudina Jasini, avokate dhe studiuese e specializuar në të drejtën penale ndërkombëtare dhe të drejtën e të drejtave të njeriut në Universitetin e Oksfordit, do të ofrojë një perspektivë depërtuese të sfidave ligjore dhe politike në lidhje me çështjen Çame, si dhe rrugët ligjore dhe forumet ku çështja çame mund të diskutohet. Një nga tiparet më karakteristike të adresimit të së kaluarës është dëshira për njohje dhe vendosjen e kërkimit të ligjshëm për drejtësi për grupet e dëmtuara dhe të shtypura historikisht.

Shumë aspekte të historisë së Çamëve Shqiptarë janë njohur pak ose keqinterpretuar, falë një numri masash dhe dekretesh të miratuara brenda Greqisë. Dekadat që nga ngjarjet e tmerrshme të Luftës së Dytë Botërore kanë përfshirë shumë kërkime shpirtërore nga njerëzit e Çamërisë dhe një luftë për vetëdijesim.

HISTORIA

Pushtimi grek i Çamërisë në vitet 1912-1913 i la Shqiptarët çamë jashtë kufijve të vendit të tyre të lindjes. Nga 1913 e tutje, popullata shqiptare çame u përndoq, pati dëbim të detyruar dhe spastrim etnik. Shtytja e fundit ishte në vitet 1944-1945 kur një fushatë brutale nisi nga forcat greke. Forcat paraushtarake kryen një numër mizorish në shkallë të plotë, duke përfshirë masakra ndaj burrave, grave dhe madje edhe foshnjave. Ndërsa bota mbylli një sy qorr, rreth 25,000 refugjatë kaluan kufirin me Shqipërinë dhe mbi 2,000 Çamë u vranë. Sot, çamët formojnë një komunitet prej të paktën 250,000 në Shqipëri, 100,000 në Turqi dhe 70,000 në Shtetet e Bashkuara. Parlamenti i Shqipërisë shpalli 27 Qershorin si Ditën e Gjenocidit Shovinist grek kundër shqiptarëve të Çamërisë. Sa i përket Greqisë, 77 vjet më vonë, qeveria atje ende mohon ekzistencën e një çështje çame dhe madje ekzistencën e një pakice shqiptare në Greqi. / Diaspora Shqiptare / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme