Kosova shënon ditën ndërkombëtare të poezisë

21 Mars, 2021 - 4:28 pm

Lidhja e Shkrimtarëve të Kosovës në një takim me shkrimtarët, ka shënuar ditën ndërkombëtare të poezisë.

Nga aty u tha se këto takime kanë për qëllim nxitjen e një krijimtarie sa me cilësore, pasi kjo krijimtari elitare kërkon nxitje dhe përkushtim të veçantë.

Kryetari i Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës, Shyqeri Galica tha se përmes këtyre takimeve letrare-artistike synohen të krijohen lidhje nëpërmjet poezisë dhe formave të tjera të artit si muzika, vallëzimi, piktura, teatri e të tjera.

Kjo ditë sipas Galicës, ka për qëllim nxitjen e një krijimtarie sa me cilësore, pasi që poezia është konsideruar gjithmonë si krijimtari elitare.

“Diversiteti gjuhësor ishte objektivi kryesor i UNESCO-së ku në vitin 1999 morri vendim në konferencën e saj të 30 në Paris për ta shpallur 21 marsin, ditën botërore të poezisë, por ky vendim kishte për qëllim edhe të kthej gjinie të letërsisë funksionin e saj të parë traditën gojore, kështu nëpërmjet takimeve letrare artistike synohen të krijohen lidhje nëpërmjet poezisë dhe formave të tjera të artit si muzika, vallëzimi, piktura, teatri e të tjera që me një aspekt ndërlidhen në një mënyrë mediale”.

“Dita botërore e poezisë reflekton edhe në nxitjen e një krijimtarie sa me cilësore sepse arti poetik gjithnjë është konsideruar krijimtari elitare që padyshim kërkon nxitje dhe përkushtim të veçantë… Gjuha e poezisë është e specifike, sepse janë specifike edhe gjuha dhe ndjenjat që shpreh krijuesi nëpërmjet vargjeve, në të vërtete është diçka e bukur e fisnike që në mënyre imediate futet në mëndje në zemër e në shpirt të recituesit por edhe të krijuesit” tha ai

Në ketë takim disa shkrimtarë kishin shkruaju edhe poezi për pandeminë dhe situatën në të cilën gjendemi.

UNESCO me 21 mars të viti 1999, shpalli ditën e dita botërore e poezisë. Këtë vendim e morri në konferencën e saj të 30-të në Paris. Ky vendim kishte me qëllim kthimin e kësaj gjinie të letërsisë funksionin e saj të parë traditën gojore./ Insajderi/ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme