Kthesa që pritet të marrë bota, raporti: Kriza do të përshpejtojnë kalimin drejt energjisë së pastër

27 Tetor, 2022 - 9:19 am

Shpenzimet e larta për energjinë të shkaktuara nga faktorë të ndryshëm ekonomikë dhe lufta në Ukrainë mund të jetë një pikë kthese drejt energjisë më të pastër, tha Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë në një raport, shkruan AP.

Në këtë të fundit evidentohej se kërkesa globale për lëndë djegëse fosile, duke përfshirë qymyrin, naftën dhe gazin natyror, do të arrijë kulmin në dekadat e ardhshme.

Raporti shqyrtoi skenarët e bazuar në politikat aktuale dhe tha se përdorimi i qymyrit do të zvogëlohet brenda disa viteve të ardhshme, kërkesa për gaz natyror do të arrijë në kulm deri në fund të dekadës dhe rritja e shitjeve të automjeteve elektrike do të thotë se nevoja për naftë do të nivelohet. Në mesin e viteve 2030 përpara se të bjerë pak nga mesi i shekullit. Emetimet totale aktualisht po rriten çdo vit, por ngadalë.

“Tregjet dhe politikat e energjisë kanë ndryshuar si rezultat i pushtimit rus të Ukrainës, jo vetëm për momentin, por për dekadat në vijim”, tha drejtori ekzekutiv i IEA-s, Fatih Birol. Një rritje e kërkesës pas heqjes së kufizimeve të pandemisë COVID-19 dhe pengesave në zinxhirët e furnizimit kanë kontribuar gjithashtu në rritjen e çmimeve të energjisë.

Roli i gazit natyror si një “lëndë djegëse në tranzicion” që do të kapërcejë hendekun midis një sistemi energjetik të bazuar në lëndë djegëse fosile në një sistem të rinovueshëm ka marrë gjithashtu një dëmtim, thuhet në raport. Megjithëse është një lëndë djegëse fosile, gazi natyror konsiderohet më i pastër se qymyri dhe nafta, pasi djegia e tij prodhon më pak dioksid karboni.

Por pavarësisht nga perspektiva kryesisht pozitive, raporti shton se pjesa e karburanteve fosile në përzierjen globale të energjisë e vendos botën në rrugën e duhur për një ngrohje prej 2.5 gradë Celsius (4.5 gradë Fahrenheit) deri në fund të shekullit, një shkallë e tërë (1.8 Fahrenheit) më shumë se objektivi i vendosur në marrëveshjen e Parisit për klimën.

Kjo është në përputhje me një raport të OKB-së të lëshuar të mërkurën që tha se premtimet aktuale të klimës nuk janë “afër” aty ku duhet të jenë për të përmbushur objektivin ambicioz. Shkencëtarët më të mirë të klimës thonë se për të mbajtur ngrohjen në përputhje me objektivin 1.5 C, emetimet duhet të ulen me 45% deri në vitin 2030.

Analistët e politikave energjetike thonë se ndërkohë që ka hapa premtues në drejtimin e duhur, lëvizja drejt energjisë së pastër duhet të jetë shumë më e shpejtë.

Raporti vlerësoi se investimet për energjinë e pastër do të jenë mbi 2 trilion dollarë deri në vitin 2030, por shtoi se do të duhet të dyfishohen për të mbajtur tranzicionin në përputhje me qëllimet klimatike. / Express / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme