Kujtohet në 120-vjetorin e lindjes, At Donat Kurti

9 Dhjetor, 2023 - 6:30 pm

Një ekspozitë me dorëshkrimet e tij dhe 7 vëllime të reja u publikuan për herë të parë në 120-vjetorin e lindjes së At Donat Kurtit, një prej figurave me të shquara të kishës katolike dhe studimeve shqipe.

Në veprat e tij, Kurti, ka një pasuri të jashtëzakonshme kombëtare pasi ka dokumentuar të gjitha traditat, zakonet, doket, mitologjinë, lojërat dhe jetën shoqërore të malësive të veriut.

Për studiuesin, At Viktor Demaj, studimet folkloristike dhe etnografike të Donad Kurtit, nëse u kushtohet rëndësia e duhur, ato i shtojnë vlera turizmit në veri të Shqipërisë. Mbesa e klerikut, kujton momentin kur daja i saj u arrestua me akuzën për futjen e armeve në kishë.

Një pjesë të mirë të jetës së tij, prej vitit 1945 e deri sa vdiq në vitin 1983, At Donat Kurti, e kaloi me tortura në burg, por fatmirësisht vepra e tij është ruajtur./ KultPlus.com

Të ngjajshme