Luzha: Salla koncertale dështoi, komuniteti artistik do të marr masa t’i ndërpresë të gjitha aktivitetet

12 Korrik, 2019 - 2:06 pm

Bujar Meholli

Në objektin e Filharmonisë së Kosovës u mbajt konferenca e organizuar nga Filharmonia e Kosovës, Fakulteti i Arteve – Dega e artit muzikor dhe komuniteti i muzikës klasike, në të cilën u shpalosën brengat që ata kanë për mos ndërtimin e sallës koncertale.

15.4 milion euro janë planifikuar për ndërtimin e kësaj salle në kryeqytet. Mirëpo siç shihet, projekti do të dështojë dhe për këtë kanë reaguar artistët, të cilët janë të indinjuar me mos realizimin e këtij projekti, për mos ndërtimin e një salle të tillë për të cilën ka shumë nevojë.

Valbona Petrovci, Besa Luzha dhe Visar Kuçi folën para audiencës duke i shprehur shqetësimet e tyre dhe masat që planifikojnë t’i marrin nëse gjërat nuk ndryshojnë. Besa Luzha, profesoreshë në Fakultetin e Arteve tha se gjithë komuniteti artistik është indinjuar për ridestinimin e atyre parave, rrjedhimisht për mos realizimin e projektit.

“Gjithë ajo përgatitje, gjithë ajo shpresë që të kemi një sallë koncertale për aktivitetet e këtyre institucioneve që janë dëshmuar siç duket po dështon për shkak të mos koordinimit të institucioneve”. “Neve si komunitet artistik”- vazhdoi Luzha, “nuk na intereson se kush nuk e ka kryer detyrën e vet dhe kush e ka fajin. Ne mendojmë se duhet që kushdo që ka përgjegjësi dhe detyrë në këtë punë të ulen dhe ta gjejnë zgjidhjen ma të mirë të mundshme që mos ta humbim këtë donacion, sepse është vështirë me ardh në këtë momentum ku kemi qenë”, potencoi ajo.

Më tej, Luzha tha se nëse nuk ka kurrfarë zgjidhje për këtë punë ata si komunitet artistik do të marrin masa duke i ndërprerë të gjitha aktivitetet.

Edhe Valbona Petrovci, profesoreshë në Fakultetin e Arteve shprehu indinjatën e saj duke e quajtur të pafalshme atë çfarë kanë bërë institucionet në lidhje me sallën koncertale.

“Shprehim indinjatën tonë të thellë për këtë problem me sallën koncertale. Tash e 45 vjet, Fakulteti i Arteve ka prodhuar kuadro elitarë që e kanë përfaqësuar denjësisht këtë shtet dhe tani të lejohet që gjithë këto kuadro të mos kenë ku të performojnë, kjo është e pa tolerueshme”, tha ajo.

“Shpresojmë që do të ketë mendje të hapura, të cilat do ta mundësojnë ndërtimin e kësaj salle”, përfundoi Petrovci, derisa Visar Kuçi që është anëtar i Filharmonisë shprehi po ashtu shqetësimin e tij dhe të gjithë komunitetit artistik.

 “Për Filharmoninë kjo sallë ka qenë e rëndësishme, sepse siç dihet Filharmonia nuk e ka shtëpinë e vet. Kjo është e keqe edhe për ata që dëshirojnë me i dëgju koncertet e Filharmonisë, s’kanë qenë të rëndësishme detajet, e as lokacioni se ku do të ndërtohej. Me rëndësi ka qenë ndërtimi i saj, por sipas lajmeve të fundit ky ndërtim do të dështojë dhe kjo tregon papërgjegjësi të madhe nga ana e politikanëve dhe atyre që e kanë pasur në dorë këtë punë. Ne jemi të shqetësuar, dhe së shpejti do të dalim me një komunikatë. Po shpresojmë që gjërat kanë me ndryshu, përndryshe kjo është një katastrofë e madhe”, përfundoi Kuçi. / KultPlus.com

Të ngjajshme