Mbi 1 mijë raste të dhunës ndaj gruas në familje vetëm gjatë vitit 2020

8 Mars, 2021 - 12:21 pm

Sot në gjithë botën shënohet ‘Dita Ndërkombëtare e Gruas’. Në disa vende festohet kjo ditë, e diku tjetër protestohet për të drejtat e barabarta të grave në shoqëri.

Megjithatë, një ndër problemet kryesore, siç është dhuna fizike në bazë gjinore, mbetet e përhapur në mbarë botën.

Në Kosovë numri i rasteve të dhunës në familje, ku viktima janë gratë është rreth 3 herë më i lartë se numri i rasteve të raportuara, ku viktima janë burrat.

Vetëm gjatë vitit 2020, sipas raportit të Policisë së Kosovës, janë 1362 raste të dhunës në familje ku viktima janë gratë, ndërsa numri i rasteve është më i vogël sesa numri i viktimave, pasi në një rast të lajmëruar ka më shumë se një viktimë. Ndërsa, po gjatë këtij viti, në Policinë e Kosovës janë raportuar 469 raste të dhunës në familje, ku viktima janë burrat.

Ndryshe, në vitin 2019 numri i rasteve të raportuara për dhunë në familje në përgjithësi ka qenë më i ulët në krahasim me vitin 2020, por prapë numri i viktimave të gjinisë femërore ka qenë më i lartë, shkruan Albinfo.ch.

Ky është raporti i plotë i Policisë së Kosovës:

– Në vitin 2020, janë evidentuar 2069 raste ‘dhunë në familje’, sipas gjinisë viktima të këtyre rasteve kanë qenë 469 meshkuj dhe 1362 femra (numri i rasteve është më i vogël se numri i viktimave, pasi në një rast ka më shumë se një viktimë).
– Në vitin 2019, janë evidentuar 1915 raste ‘dhunë në familje’, sipas gjinisë viktima të këtyre rasteve kanë qenë 365 meshkuj dhe 1557 femra (numri i rasteve është më i vogël se numri i viktimave, pasi në një rast ka më shumë se një viktimë). / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme