Media austriake: Teste PCR fals, party pa fund, Kosova shokohet nga virusi

29 Gusht, 2021 - 8:19 pm

Festa të pafundme, teste false PCR dhe pothuajse asnjë vaksinim: numri i rasteve shpërtheu në Kosovë gjatë verës – dhe të kthyerit e sollën Coronan në shtëpi me ta, shkruan media austriake Heute.

Pak para pushimeve verore, qeveria kosovare hoqi pothuajse të gjitha masat e koronës. Dikush nuk donte të kalonte vera përsëri pa biznesin e rëndësishëm me vizitorët nga diaspora. Në fakt, shumë njerëz udhëtuan si kurrë më parë, shkruan “SonntagsZeitung”. Vetëm në korrik, 446,340 pasagjerë zbarkuan në Prishtinë – pothuajse dy herë më shumë se në vitet para-Coronas.

Kishte një atmosferë festash në vend: diskotekat dhe restorantet ishin të mbushura, dasma dhe festime po zhvilloheshin kudo. Kushtet ideale për variantin Delta, i cili u përhap me shpejtësi, në fund të fundit, pothuajse askush nuk u vaksinua. As vendasit, shumica e të cilëve nuk kishin pasur ende mundësi për ta bërë këtë, as kosovarët e diasporës që kishin mbërritur dhe të cilët vetëm pak i kishin përdorur vaksinat në vendin e tyre të adoptuar.

Mysafirët e pushimeve shtuan numra

Deri më 20 korrik, pothuajse askush nuk ishte testuar pozitiv në Kosovë. Vetëm pas mbërritjes së shumë mysafirëve të pushimeve – të cilët gjithashtu ishin në gjendje të udhëtonin me aeroplan pa asnjë provë testimi – numrat shpërthyen. Deri më sot, vendi nuk ka qenë në gjendje të ngadalësojë rritjen eksponenciale të vrisuit. Në Austri, numri i rasteve u rrit vetëm në fund të festave.

Të kthyerit gjithashtu e sollën virusin në Austri, në disa raste me teste të rreme PCR, siç vazhdon gazeta. Kosova ka mbetur me përqindje të larta të vdekjeve dhe një sistem shëndetësor të mbingarkuar. Në renditjen globale të rasteve të koronës, aktualisht janë tre vende në Ballkanin Perëndimor ndër 5 vendet e para, siç tregojnë shifrat aktuale që janë në dispozicion.

Kurba rritet me shpejtësi në Kosovë

Kosova është në vendin e dytë me një kurbe prej 746, e ndjekur në vendin e katërt dhe të pestë nga Mali i Zi me 558 dhe Maqedonia e Veriut me 339. Shumica e rasteve të koronës në Austri ndodhën kohët e fundit në mesin e pushuesve të kthyer nga Maqedonia e Veriut. Një total prej 866 infeksionesh u regjistruan këtu, që është një plus i plotë prej 477 në krahasim me dy javët e mëparshme. Rastet e Kosovës madje u rritën nga 253 në 799.

Kishte gjithashtu një rritje të qartë të numrit të të kthyerve nga Turqia, kurba atje është 165. Këtu, u regjistruan 662 raste, që është një rritje prej 259. Kroacia është gjithashtu në fushën e parë me 683 raste (+92) – a rritje e qartë E njëjta vlen edhe për ata që kthehen nga Serbi, ku u raportuan 397 (+250) infeksione./KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme