Musine Kokalari dhe Drita Kosturi në një foto, dy idealiste që donin me shpirt progresin e Shqipërisë

25 Qershor, 2021 - 12:28 pm

Në një ditë si kjo e sotmja, më 25 qershor të vitit 1934 kanë dalë bashkë në një fotografi Musine Kokalari dhe Drita Kosturi.

Musine Kokalari dhe Drita Kosturi, dy mike, studente të Universitetit të Romës, e para për letërsi dhe filozofi, e dyta për mjekësi, së molisun të asaj kohe. Por, kjo nuk “mjaftonte“ për regjimin, i cili u dha si “shpërblim” dhjetra vite burg dhe internim. Megjithëkëtë, qendresa e tyre ishte dinjitoze.
Është e pashëmbullt sfida që Musineja i bëri trupit gjykues. “…Unë mendoj ndryshe nga ju, por e dua vëndin tim. Ju po më dënoni për idetë e mia. Unë nuk kërkoj falje, sepse nuk kam bërë asnjë faj!”- do të shprehej ndër të tjera ajo.

Kurse Drita, si mjeke që ishte, u bënte shërbim të burgosurve të sëmurë dhe të tjerëve që dilnin nga qelitë me kocka të thyera… Për këtë ka shkruajtur me admirim edhe At Zef Pllumi tek “Rrno për me tregue”, ku ndër të tjera fikson në libër dhe një amanet qē Padër Pali i len At Zefit për Dritën:

“Sakrificat e saj për mue, kurrë nuk do t’i harroj. Po të porosis që, në kjoftë se vjen ndoniherë dita e lirisë, ajo duhet konsiderue si mike e Urrdhnit Françeskan”.

Foto: AQSH. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme