NASA: Asteroidi me madhësinë e Kullës Eifel do të kalojë afër Tokës në dhjetor

7 Nëntor, 2021 - 3:38 pm

Një asteroid me madhësinë e Kullës Eifel po vjen drejt Tokës dhe, sipas shkencëtarëve, do të kalojë nëpër planetin tonë në fillim të dhjetorit. Emri i tij është “4660 Nireas” ose 1982 DB, dhe gjatësia e tij arrin 330 metra.

Sipas shërbimit të gjurmimit të NASA-s, Nereus është pak më i madh se Kulla Eifel dhe pothuajse dyfishi i madhësisë së Monumentit të Uashingtonit. Sipas zyrtarëve hapësinorë, asteroidi do të kalojë nëpër planetin tonë më 11 dhjetor, në një distancë prej rreth 3.9 milionë kilometrash.

Për të bërë një krahasim, distanca midis Tokës dhe Hënës është rreth një milimetër e saj, rreth 385,000 kilometra. Prandaj, përkundër faktit se ekspertët e kanë klasifikuar atë si një “asteroid potencialisht të rrezikshëm” për shkak të madhësisë dhe afërsisë me Tokën, konsiderohet e mundshme të kërcënojë planetin tonë. Për fat të mirë, sepse një përplasje me një asteroid të kësaj përmasash mund të jetë katastrofike, sipas gazetës izraelite “Jerusalem Post”.

Por ajo që e dallon Nereusin nga asteroidët e tjerë nuk është madhësia e tij ose mundësia që ai të shkaktojë një ndikim planetar, por aftësia e tij për të eksploruar. Si një asteroid që i përket grupit Apollo, orbita e Nereusit shpesh e afron atë me Tokën. Në fakt, rezonanca e saj orbitale është rreth 2:1, që do të thotë se ajo orbiton dyfishin e orbitës së Tokës. Kjo e bën më të lehtë eksplorimin, siç shpjegon gazeta izraelite “Jerusalem Post”.

Megjithatë, për momentin, asnjë mision nuk është gati për të eksploruar Nereusin, megjithatë asteroidi kishte rënë në sy të ekspertëve në të kaluarën. Si misioni robotik i NASA-s “Near Earth Asteroid Rendezvous-Shoemaker” (NEAR) dhe misioni japonez “Hayabusa” donin ta studionin më tej, por të dy zgjodhën “objektiva” të tjerë.

Asteroidi “Nereus” do të drejtohet drejt Tokës edhe 12 herë të tjera në dekadat e ardhshme, por afrimi i tij më i afërt pritet më 14 shkurt 2060. Më pas ai do të kalojë nëpër planetin tonë në një distancë prej më pak se 1.2 milionë kilometra./KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme