Nxënës të shkollës shqipe në Toronto 42 vite më parë (FOTO)

5 Maj, 2021 - 9:57 pm

Shqiptarët në Kanada janë vendosur që në fillim të shekullit të ’20-të. Ata janë përpjekur gjithmonë të ruajnë gjuhën dhe traditat e tyre.

Në këtë foto të vitit 1979 janë nxënës të shkollës shqipe të Torontos. Foto është botuar në gazeta “Flamuri” të atij viti.

Shqiptarët e parë mërguan në Kanada në fillimin e shekulli 20, për shkak të kushteve jo të favorshme në vendet e tyre. Megjithatë, pas Luftës së Dytë Botërore shumë pak shqiptarë mërguan në Kanada, e shumica prej tyre ishin nga ish-Jugosllavia. Nurmi më i madh i shqiptarëve që mërguan u vendosën në Montreal ose Toronto, por gjithashtu disa punëtorë shqiptarë jetonin në Calgary dhe Ontario.

Pavarësisht këtij migrimi, në vitin 1986, numri i shqiptarëve të regjistruar ishte vetëm nën 1,500. Megjithatë, në vitin 1991, këto shifra pothuajse u dyfishuan. Numri i shqiptarëve në Kanada arriti kulmin në fund të viteve 1990, pasi ata i ikën krizës ekonomike dhe politike në Shqipëri dhe Jugosllavi./ KultPlus.com

Të ngjajshme