OBSH dhe UNICEF thirrje Evropës: Shkollat duhet të qëndrojnë të hapura

30 Gusht, 2021 - 11:05 am

Shkollat ​​në të gjithë Evropën duhet të qëndrojnë të hapura dhe të bëhen më të sigurta për stafin dhe fëmijët. Këtë ka kërkuar Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) dhe UNICEF, teksa varianti i ri ‘Delta’ po bëhet gjithnjë e më shumë i transmetueshëm.

“Pandemia ka shkaktuar ndërprerjen më katastrofike të arsimit në histori,” tha Hans Kluge, kreu i rajonit të OBSH -së në Evropë. “Është jetike që mësimi i bazuar në klasë të vazhdojë pa ndërprerje.”

Kluge tha se ndërsa pandemia vazhdoi, “edukimi i fëmijëve në mënyrë të sigurt në një mjedis shkollor fizik” ishte “me rëndësi parësore për arsimin e tyre, shëndetin mendor dhe aftësitë shoqërore” dhe duhet të bëhet “një objektiv parësor” për qeveritë.

Sipas mediave të huaja, 44 nga 53 vende në rajonin e OBSH-së në Evropë mbyllën shkollat ​​e tyre në rang vendi në kulmin e valës së parë të pandemisë në Prill 2020, dhe ndërsa shumica u rihapën në muajin shtator, rritja e shifrave të infektimeve ndezi kufizime të reja dhe më shumë mbyllje në dhjetëra vende gjatë vjeshtë dhe dimër.

Mungesat masive dhe mbylljet e shpeshta të shkollave kanë vazhduar në disa vende gjatë pranverës dhe fillimit të verës, me më shumë se 1 milion fëmijë, ose 14.3% të grupmoshës, jashtë shkollës për arsye të lidhura me Covid-ose të izoluar ose sepse shkolla e tyre u mbyll – në Angli në fund të korrikut.

“Ne inkurajojmë të gjitha vendet që t’i mbajnë shkollat ​​të hapura dhe i nxisim të gjitha shkollat ​​të vendosin masa për të minimizuar rrezikun e Covid-19 dhe përhapjen e varianteve gjatë gjithë vitit të ri shkollor”, tha Kluge në një deklaratë të përbashkët me zëvendës drejtorin rajonal të fondit të OKB -së për fëmijë për Evropën dhe Azinë Qendrore, Philippe Cori.

Të dyja organizatat thanë se mësuesit dhe personeli tjetër i shkollës duhet të jenë grupet kryesore të synuara për kryerjen e vaksinimit, duke shtuar domosdoshmërinë e vaksinimit të të gjithë fëmijëve në moshën 12 vjec e lart.

Mjediset shkollore gjithashtu duhet të bëhen më të sigurta duke përmirësuar ventilimin në klasë, duke zvogëluar madhësitë e klasave aty ku është e mundur, duke ruajtur rregullat e distancimit fizik dhe duke testuar rregullisht si nxënësit ashtu edhe stafin, rekomanduan ata.

“Pandemia nuk ka mbaruar,” tha Cori. “Fëmijët dhe të rinjtë nuk mund të rrezikojnë të kenë një vit tjetër të të mësuarit të ndërprerë. Ata kanë qenë viktimat e heshtura të pandemisë dhe më të margjinalizuarit kanë qenë ndër më të goditurit. “

“Vaksinimi është linja jonë më e mirë e mbrojtjes kundër virusit, ndërsa vazhdojmë të vazhdojmë të ndjekim masat e shëndetit publik dhe social që ne njohim si punë, duke përfshirë testimin, sekuencimin, gjurmimin, izolimin dhe karantinën,” tha Kluge./KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme