Pas 30 vjetësh lëvizë ajsbergu më i madh në botë

24 Nëntor, 2023 - 5:31 pm

Ajsbergu më i madh në botë ka filluar lëvizjen pas më shumë se 30 vjetësh i ngecur në fundin e oqeanit.

Ajsbergu i quajtuar A23a kishte ngecur në Detin Weddell duke formuar kështu një ishull akulli.

Sipërfaqja në të cilën gjindej ai, arrinte pothuajse 4,000 km katror, që në zbërthim i bie të jetë dy herë më e madhe se Londra.

Ajsbergët e mëdhenj, siç është edhe ai i quajtur A68 frekuentojnë më shumë oqeanet të cilat kanë më shumë lëndë ushqyese materiale.

Mirëpo, ajsbergu A23a është me të vërtetë i mahnitshëm dhe nuk është vetëm gjerësia e tij që bën përshtypje, sepse kjo pllakë akulli është edhe rreth 400 m e trashë.

Megjithatë, A23a ka pasur një vrull këta muajt e fundit, i nxitur nga erërat dhe rrymat, tani ai po kalon majën veriore të Gadishullit Antarktik.

Studiuesit thonë që është gabim të i mendosh asjbergët si objekte rreziku.

Dr Catherine Walker, nga Instituti Oqeanografik Woods Hole, tha se në shumë mënyra këta ajsbergë janë jetëdhënës, dhe janë pika të origjinës për shumë aktivitete biologjike.

Derisa shtoi se kur këta ajsberg shkrihen ata lëshojnë një pluhur mineral që është burim i lëndëve ushqyese për organizmat që formojnë bazën e zingjirëve ushqimorë të oqeanit.

Ndërsa lëvizja e shpejtë e këtij akulli monitorohet nga Mbretëria e Bashkuar./21Media

Të ngjajshme