Përkujtohet mjeku dhe patrioti Ibrahim Temo

21 Mars, 2023 - 1:00 pm

Përkujtohet sot në ditën e lindjes mjeku dhe patrioti Ibrahim Temo.

Ai u lind më 21 mars të vitit 1865 në Strugë. Pasi mori mësimet e para në vendlindje, u vendos në Stamboll, ku ndoqi shkollën e mesme të Ahirkapisë dhe studimet e larta në Fakultetin e Mjekësisë.

Temoja qe një prej aktivistëve shqiptarë në radhët e Lëvizjes Xhonturke, si edhe nismëtar e drejtues i Komitetit të parë turk të të Rinjve, “Bashkim e Përparim”. Së bashku me atdhetarë të tjerë, sikurse ishin Ismail Qemali, Dervish Hima, Hamdi Ohri etj, shpresonte se me përmbysjen e regjimit të Abdyl Hamitit, do të mund të krijoheshin kushtet për sigurimin e autonomisë së Shqipërisë.

Qe veprimtar dhe drejtues i shoqatave patriotike “Dituria” dhe “Shpresa”. I njihet kontributi i dhënë për ngritjen e shkollave shqipe për komunitetin e diasporës. Udhëhoqi delegacionin e emigrantëve të Kostancës në Kongresin e Bukureshtit, të mbajtur më 23 prill 1905. Mori pjesë në përpilimin e peticioneve dhe të memorandumeve adresuar Portës së Lartë dhe Fuqive të Mëdha, duke parashtruar kërkesën për lirinë e vendit dhe mbrojtjen e të drejtave kombëtare të shqiptarëve.

Në vitin 1914, ai u dërgua si mjek në Bangladesh për të luftuar malarjen dhe sëmundje të tjera. Megjithëkëtë, angazhimin në mbrojtje të çështjes kombëtare, nuk e ndërpreu deri në muzg të jetës së tij. / atsh / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme