Piktura të reja mahnitëse gjenden në qytetin e lashtë të Pompeit

12 Prill, 2024 - 6:37 pm

Vepra mahnitëse të artit janë zbuluar në një gërmim të ri në qytetin romak, Pompei. Arkeologët thonë se afresket janë ndër më të bukurat që gjenden në rrënojat e vendit antik. Figura mitike greke si Helena e Trojës përshkruhet në muret e larta të zeza të një salle të madhe banketesh.

Dyshemeja e mozaikut pothuajse e kompletuar e dhomës përfshin më shumë se një milion pllaka të bardha. E ashtuquajtura “dhoma e zezë” është shfaqur vetëm në javët e fundit. Dyshemeja e saj me mozaik të bardhë është pothuajse e përfunduar.

Një e treta e qytetit të humbur ende duhet të pastrohet nga mbeturinat vullkanike. Gërmimi aktual, më i madhi në një brez, po nënvizon pozicionin e Pompeit si dritarja kryesore në botë për njerëzit dhe kulturën e perandorisë romake.

 Dr Alessandro Russo ka qenë një ndër arkeologët që kanë punuar për këtë zbulim. Ai ka treguar për BBC News afresk tavani të nxjerrë nga një dhomë. Të copëtuara gjatë shpërthimit, pjesët e tij të gjetura janë hedhur në një tavolinë të madhe. Aty mund të shihen peizazhe me karaktere egjiptiane, ushqime dhe lule, dhe disa maska ​​teatrale imponuese.

“Ky është zbulimi im i preferuar në këtë gërmim, sepse është kompleks dhe i rrallë. Është me cilësi të lartë për një individ me status të lartë,” shpjegoi Russo.

Të ngjajshme