Problem i (pa)shmangshëm, studimi i ri për ndryshimet klimatike më shqetësuesi deri tani

22 Shkurt, 2022 - 3:00 pm

Një raport i ri mbi ndikimet e ndryshimeve klimatike ka të ngjarë të jetë vlerësimi më shqetësues deri më tani se si rritja e temperaturave ndikon në çdo gjallesë, shkruan BBC, përcjell KultPlus.

Studimi do të fokusohet shumë në ndikimet rajonale, si dhe në qytete dhe komunitete bregdetare.

IPCC kryen këto rishikime në shkallë të gjerë të hulumtimeve më të fundit mbi ngrohjen çdo gjashtë ose shtatë vjet në emër të qeverive.

Studiuesit janë formuar në tre grupe pune që shikojnë shkencën bazë, shkallën e ndikimeve dhe opsionet për trajtimin e problemit.

Për shumë qytete të mëdha dhe vende në zhvillim, raporti do të theksojë se trajtimi i ndryshimeve klimatike nuk ka të bëjë me uljen e emetimeve dhe arritjen e zeros neto diku në të ardhmen, por me trajtimin e kërcënimeve shumë më afatshkurtra.

Nën ombrellën e IPCC, shkencëtarët që punojnë në raport, të cilët të gjithë vullnetarë për këtë punë, shqyrtojnë dhe shkruajnë mijëra punime për të përmbledhur gjetjet më të fundit.

Më pas ata takohen me zyrtarë qeveritarë për të shqyrtuar gjetjet e tyre rresht pas rreshti dhe, pas arritjes së konsensusit, publikohet një përmbledhje e shkurtër e gjetjeve të tyre.

Studimi do të përshkruajë gjithashtu “pikat kthese” kryesore që ka të ngjarë të kalohen ndërsa bota ngrohet – disa prej të cilave janë të pakthyeshme si shpërbërja e shtresës së akullit të Grenlandës.

Raporti do të shikojë gjithashtu disa nga zgjidhjet teknologjike për ndryshimin e klimës, por ka të ngjarë të jetë mjaft shpërfillës ndaj përpjekjeve për të menaxhuar rrezatimin diellor apo edhe për të hequr dioksidin e karbonit nga atmosfera.

Në përgjithësi, do të ketë një fokus shumë më të gjerë sesa thjesht shkenca e asaj që mund të bëjmë për ndryshimin e klimës.

Shkencëtarët dhe zyrtarët do të publikojnë përfundimet e tyre më 28 shkurt. /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme