Publikohet revista vjetore ‘Fryma’, sjell prurje unike letrare

21 Qershor, 2021 - 3:48 pm

Sot doli nga shtypi numri i katërt i revistës vjetore letrare ‘Fryma’, revistë kjo që udhëhiqet nga studentët e Fakultetit të Filologjisë dhe krijohet me shkrimet e tyre, shkruan KultPlus.

Nga studentët për studentët

Kjo revistë ashtu si është ideuar më herët, iu jep hapësirë të gjithë studentëve që merren me shkrime të dalin para lexuesit me krijime të ndryshme, të cilat tregojnë angazhimin në fushën e letërsisë. Andaj, duke pasur parasysh fushën e gjerë të letërsisë këto shkrime vijnë para publikut në formë të recensionit, poezisë, prozës dhe përkthimit, si kategori në të cilat kanë punuar më shumë studentët. Po ashtu, revista konsiderohet si një bazë shumë e mirë për nisjen e mendimeve kritike dhe  paraqitjen e shkrimeve të ndryshme letrare.                                                                                               

Revista ‘Fryma’ hapet me ligjëratën e shkrimtarit dhe studiuesit të letërsisë Sabri Hamitit me titullin “Mësimi i letërsisë”, mbajtur në Seminarin Ndërkombëtar për Gjuhën, Letërsinë dhe Kulturën Shqiptare. Rubrika e radhës përmban intervistën e realizuar mbi krijimtarinë letrare të shkrimtarit, studiuesit e botuesit Ag Apolloni.

Nga kritika përfshihen:

Diana Rexhepi – Kërkimi absurd i vetvetes tek “Kafka në breg” nga Haruki Murakami

Halim Halimi – Fatkeqësia e njohjes

Albenita Xhemajli – Pritja si pafundësi në dramën “Duke pritur Godonë”

Leonora Hajra – Odisejada spirtuo-racionale e Siddhartës së Hesses

Ardit Mehmetaj – Filozofia e hiҫit e reprezentuar nga Gjon Zaveri i Spasses

Eriola Ҫoҫaj – Kanga e jetës në veprën “Me sy kange” të Rrahman Dedaj

Nga proza përfshihen:

Rrezarta Morina – Gjahu

Nga poezia përfshihen:

Dea Basha – Afrodiziak

Pranvera Qerimi – Ftesë mishi

Valëza Fusha – Mos ma përmend

Bleona Arifi – Këmbët e frikës

Era Berisha – Unë e bardha djegem pas saj

Edon Thaqi – Sinoatrial

Fatjona Gashi – Zymti e paharrueshme

Blerta Haradinaj – Qenie

Kaltrina Berisha – Bohemia

Nga përkthimi përfshihen:

Leonora Hajra – Tu ec Magdalena

Malsore Ballabani – Vdekja fuqi nuk paska

Fatijona Bajrar – Hej

Rrezarta Morina – Anabel Li.

Punimet e portreteve të shkrimtarëve brenda revistës janë vepër e Fatlum Mehollit.

Këtë vit revista i përkushtohet profesorit Sabri Hamitit, për nder të veprimtarisë e punës së tij për një kohë shumë të gjatë me studentët e këtij Fakulteti dhe për kontributin e tij në pasurimin e letërsisë dhe studimit të saj.

Revista udhëhiqet nga: Eriola Çoçaj, Ardit Mehmetaj, Leonora Hajra, Rrezarta Moria dhe Zamira Rexhepaj; me lektore Rina Kryeziun dhe dizajnere Gjyljana Ramën e Valentina Arifin. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme