Reuters: Shqipëria mund të sigurojë një ‘biletë’ në BE falë disa metaleve të çmuar

8 Shtator, 2020 - 10:10 pm

Kapaciteti prodhues i rajonit, veçanërisht në fazën e rafinimit dhe përpunimit të zinxhirit të furnizimit, është zbrazur nga vitet e tërheqjes së çmimeve nga konkurentët me kosto më të ulët.

Evropa ka arritur një pirun kritik në rrugë. Pesë vitet e ardhshme do të vendosin nëse do të kemi sukses në rikuperimin dhe rritjen e zinxhirëve tanë të qëndrueshëm të vlerave të metaleve dhe mineraleve, ose nëse zona të tjera të botës do të shtyjnë më tej në garën e burimeve globale.” sipas shoqatës evropiane të metaleve ‘Eurometaux’.

Komisioni Evropian është dakord, duke kuptuar se revolucioni i tij i madh i gjelbër industrial do të ketë nevojë për shumë metale që rajoni aktualisht nuk i ka. Kjo javë ka sjellë një listë të azhurnuar të mineraleve kritike dhe zbulimin e planit të madh të Komisionit për të bërë diçka në lidhje me një varësi të importit që është ekspozuar në sektorë të shumtë nga COVID-19.

Bashkimi Evropian (BE) tani po ndjek të njëjtën rrugë si Japonia dhe Shtetet e Bashkuara në ndërtimin e zinxhirëve metalikë të furnizimit. Është një shenjë tjetër që metalet industriale po shfaqen si një vijë kryesore faji në një rend ekonomik global që zhvendoset.

Lista e mineraleve kritike të BE-së është shumë e ngjashme me atë të Shteteve të Bashkuara, që përfshin disa nga elementët më pak të njohur të tabelës periodike si berilium, hafnium dhe skandium.

Boksiti (alumini), titani, litiumi dhe stronciumi janë shtuar në azhurnimin e fundit tre-vjeçar, ndërsa heliumi ka rënë “për shkak të një rënieje të performancës së tij ekonomike”. Nikeli nuk përfshihet por do të monitorohet “nga afër”.

Vlen të përmendet se si alumini ashtu edhe titani tashmë i janë nënshtruar hetimeve të sigurisë kombëtare “Seksioni 232” në Shtetet e Bashkuara, duke rezultuar në tarifa dhe negociata të mëtejshme përkatësisht me vendet furnizuese.

Alumini është një rast i problemeve të lëndëve të para të Evropës nëse kjo e fundit do të arrijë synimet e saj të emetimit të karbonit në Marrëveshjen e Parisit.

Metali u identifikua nga Banka Botërore si përfituesi më i madh i një drejtimi drejt energjisë së rinovueshme. Megjithatë, kapaciteti primar i prodhimit të aluminit në Evropë ka rënë me rreth një të tretën që nga viti 2008.

Strontiumi përfshihet sepse i gjithë rajoni mbështetet në një kompani të vetme evropiane për furnizimin e një metali që përdoret në magnet qeramike dhe robotikë.

Litiumi mund të duket si një shtesë e vonuar në listë, duke pasur parasysh rolin e tij qendror në bateritë për automjetet elektrike, një nga shtyllat e strategjisë së reduktimit të karbonit në “Marrëveshjen e Gjelbër” të Evropës. Por metali është tashmë një fokus thelbësor për “Aleancën Evropiane të Baterive”, një iniciativë private-publike e BE-së që po zhvillohet që nga viti 2017.

Një “Aleancë Evropiane e Lëndëve të para” tani do të krijohet përgjatë linjave të ngjashme. Prioriteti i tij fillestar do të jetë toka e rrallë dhe zinxhiri magnet, “pasi kjo është jetike për shumicën e ekosistemeve industriale të BE (përfshirë energjinë e rinovueshme, mbrojtjen dhe hapësirën)”.

SFERAT E NDIKIMIT

Strategjia e mineraleve të Evropës kryesisht zbret në të njëjtën gjë si përtej Atlantikut, përkatësisht gjetja, miniera, rafinimi dhe riciklimi. Komisioni, vlerëson se iniciativa e saj për materialet e baterisë do të “çojë në 80% të kërkesës së litiumit në Evropë të furnizohet nga burimet Evropiane deri në vitin 2025”.

Gjetja dhe nxjerrja e litiumit është pjesa (relativisht) e lehtë. Rafinimi i tij në formë kimike dhe më pas bërja e baterive të jonit litium është pjesa e vështirë. Aleancat e përpunimit të mineraleve dhe metaleve do të nevojiten me furnizues miqësorë si Kanada dhe Australia.

BE propozon gjithashtu të prekë fqinjët gjeografikë Norvegjinë dhe Ukrainën. Sipas Komisionit të BE-së  është “e rëndësishme të integrosh Ballkanin Perëndimor në zinxhirët e furnizimit të BE”, duke theksuar se Serbia dhe Shqipëria është e pasur me platin.

Përveç kësaj, “partneritetet strategjike” janë “veçanërisht të rëndësishme me vendet në zhvillim të pasur me burime si Afrika”, ku Bashkimi Evropian mund  të marrë mineralet që i duhen, ashtu edhe për të siguruar që ato prodhohen me përgjegjësi.

Një revolucion i gjelbër ka nevojë për metale, të cilat paraqesin probleme të veçanta të zinxhirit të furnizimit për një metal si kobalti. Mbetet të shihet se ku do të rrjedhin fondet evropiane të investimeve, por rajoni tani ka nënshkruar lojën e madhe globale të shekullit 21 të zgjerimit të sferave minerale që ndikojnë pozitivish në vende të ndryshme.

Duke pasur parasysh dominimin e Kinës në përpunimin e metaleve të tilla si alumini, litiumi dhe elementët e rrallë të tokës, dëshira e Perëndimit për të zvogëluar cenueshmërinë e zinxhirit të furnizimit nënkupton zhvendosjen e zinxhirëve të furnizimit larg vendit.

Kjo nënkupton gjithashtu mbrojtjen e sektorëve të brendshëm industrialë nga prodhuesit kinezë që veprojnë në një univers paralel të mbështetjes së shtetit. Veçanërisht gjatë periudhave të krizës, Evropa humbi kapacitetin e përhershëm të prodhimit të metaleve ndaj Kinës në krizën financiare globale të vitit 2009 ndërsa Kina u rikuperua më shpejt. Modeli duket se do të përsëritet gjatë krizës aktuale COVID-19.

Më të goditurat, tani si atëherë, janë ndërmarrjet më të vogla tipike për sektorë të tillë si riciklimi i metaleve. Plani i veprimit i ekzekutivit evropian identifikon nevojën “për të hequr shtrembërimet në tregtinë ndërkombëtare” por nuk ofron shumë në detaje se si do ta bëjë atë. BE, sipas Eurometaux, “duhet të jetë më e guximshme dhe më pak naive në skenën globale”.

Shoqata e metaleve bën thirrje për forcimin e “kutisë së tregtisë dhe konkurrencës së BE-së për të mbrojtur prodhimin evropian nga konkurrenca e pandershme dhe efekti shtrembërues i subvencioneve dhe kapaciteteve të tepërta strukturore në tregun global të metaleve”. Evropa këtë vit tashmë ka hapur hetime anti-Covid në importet e metaleve kineze të aluminit dhe produkteve të tjera.

Të fundit

Të ngjajshme