“Rrënjët Tona”, çelet ekspozita e parë e instrumenteve burimore të zonës Gjirokastër-Tepelenë

17 Korrik, 2020 - 6:00 pm

Në Gjirokastër dhe Tepelenë, çelja e ekspozitës së instrumenteve burimore nga këto dy zona, ka sjellë një atmosferë krejtësisht të veçantë kulturore për banorët dhe turistët e huaj në këtë sezon veror.Bashkitë Gjirokastër dhe Tepelenë me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës dhe në bashkëpunim me programin “Nismë Shqiptare për Zhvillim” (AID), nën tematikën “Rrënjët Tona” çelën në dje në qytetin e Gjirokastrës për herë të parë ekspozitën e instrumenteve burimore të zonave Gjirokastër-Tepelenë. Ekspozita do të udhëtoj sot në Tepelenë.

Në ekspozitë prezantohen instrumente si: lug bilbil, instrumente me goditje, fyej dyjare etj. Detaje të veçanta të këtyre instrumenteve janë gdhendjet ku pasqyrohen traditat dhe ritet pagane apo fetare te cilat kanë qenë pjesë e pandashme e historisë sonë.Bashkia Tepelenë bën të ditur se, ekspozimi i instrumentave burimore, unik në llojin e tyre kanë rëndësi të veçantë për trashëgiminë kulturore e historike të vendit tonë.“Ato janë instrumenta, kryesisht tradicional të zonës jugore të vendit dhe ripërtëritja e mjeshtërisë së veglave tradicionale burimore duhet mbajtjen gjallë si një tradite popullore e çmuar”, bën të ditur bashkia Tepelenë.

Të fundit

Të ngjajshme