“Save the Children”: Gjysmë milion vajza kryen martesa të detyruara gjatë pandemisë

1 Tetor, 2020 - 3:24 pm

Në vitin 2020, gati 500 000 vajza më shumë në botë janë detyruar të martohen me force për shkak të pasojave ekonomike të pandemisë, që u shtohen edhe mbi një milion shtatzëni të hershme, shkaku kryesor i vdekshmërisë te adoleshentet nga 15-19 vjeç.

Këto janë disa nga të dhënat e theksuara nga raporti ”Save the Children”, i cili denoncon një kthesë negative që vjen pas 25 vjetësh progress, ku sipas tij, vajzat adoleshente që martohen me detyrim ndodhen kryesisht në Azinë e Jugut (191 000), por gjithashtu në Afrikën Qendrore dhe Perëndimore (90 000) dhe në Amerikë Latinisht dhe Karaibe (73 000).

Sidoqoftë, shtatzënitë e hershme janë kryesisht të përqendruara në Afrikë, 282 000 në zonën e jugor dhe lindor të kontinentit dhe 260 000 në atë Qendrore dhe Perëndimore.

“Pandemia po shtyn gjithnjë e më shumë familje drejt varfërisë, duke lënë shumë vajza pa ushqim, duke i detyruar ato të bëjnë punë të ndryshme për të mbështetur familjen ose duke i detyruar ato të kujdesen për anëtarët e sëmurë të familjes dhe të braktisin shkollën, me mundësi shumë më pak të rifillojnë studimet e tyre se sa bashkëmoshatarët meshkuj”, theksoi Daniela Fatarella e ”Save the Children Itali”.

“Përafërsisht 12 milionë martesa të hershme bëhen çdo vit, në 1 në 6 raste nën moshën 15 vjeç, por në vitin 2020, për shkak të koronavirus, gjysmë milioni adoleshentë më shumë do të duhet të vuajnë këtë dhunë gjinore”, theksoi ajo. /atsh/ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme