Shfaqja arbëreshe “Jeta” transmetohet në “Rai 3 Calabria”

19 Dhjetor, 2020 - 6:25 pm

Shfaqja arbëreshe me titull “Jeta” nga regjisori Demetrio Corino është transmetuar sot në mëngjes, në “Rai 3 Calabria”.

Shfaqja flet për historinë e një jete dhe, konkretisht, të historisë së zakonshme dhe të trishtuar të të lindurve në 1900, që iu desh t’u nënshtroheshin mizorive të dy luftërave dhe realiteteve katastrofike që pasuan njëra-tjetrën me tërbim në atë shekull dhe për të cilat të rinjtë e sotëm janë të vetëdijshëm (për fat të mirë) vetëm nga librat e historisë. Vepra u botua në 2006 me rastin e “pranverës së pakicave etnike” dhe menjëherë mori vlerësime të shumta nga shkrimtarët dhe studiuesit e kulturës arbëreshe.

Shfaqja bazohet në historinë e dy bashkëshortëve të moshuar, Isabella dhe Francesco, të cilët për 50 vjet martesë kujtojnë momentet më të rëndësishme të jetës së tyre: nga martesa, te festat dhe këngët me miqtë, lufta e parë dhe humbja e djali tyre, Jozefit. Në fund, lutja prekëse e Francis që, duke iu kthyer Zotit, e lut atë që ai dhe Isabella e tij të mund të fillojnë udhëtimin e tyre të fundit, i cili do t’i bashkojë ata me djalin e tyre të humbur.

Shfaqja është vënë në skenë nga aktorë joprofesionistë nga Shoqata “Il Sipario” me pjesëmarrjen e Adele Marino si Sisina (Isabella) dhe Vincenzo Barbati që luan Francescon; skena është plot me personazhe të tjerë narrativë duke përfshirë Rocco Gallucci, Adele Diodati, Tina Cacciolla dhe Massimo De Rosis. Këngët arbëreshe interpretohen nga zëri i shkëlqyeshëm i Emiliana Oriolo. Regjia teatrore është nga Demetrio Corino, ndërsa drejtimi televiziv nga Andrea Recchia.

Transmetimi i kësaj shfaqje vjen pas bashkëpunimit të ish-Presidentes të Fidapa të Cosenza, Anna Cerrigone, e cila bisedoi me përfaqësues të Rai 3./ KultPlus.com

Të ngjajshme