Shkencëtarët: Vrima e zezë e Galaktikës sonë rrotullohet me shpejtësi

29 Nëntor, 2023 - 11:05 pm

Vrima e zezë e Galaktikës sonë rrotullohet shpejt dhe zvarrit hapësirën-kohën me të, thonë shkencëtarët. Vrima e zezë e galaktikës sonë, Shigjetari A, po rrotullohet me shpejtësi dhe po ndryshon hapësirën rreth saj. Një ekip fizikantësh vëzhgoi vrimën e zezë, e cila ndodhet 26 mijë vite dritë nga Toka, me Observatorin e NASA-s duke konfirmuar rrotullimin e saj. Rrotullimi shkakton zvarritjen e kornizës.

Autorja kryesore e studimit thotë se me këtë rrotullim, Shigjetari A do të ndryshojë në mënyrë dramatike formën e hapësirë-kohës në afërsi të saj. Ndryshimi i hapësirë-kohës është i dobishëm për të kuptuar rolin që luajnë vrimat e zeza në formimin dhe evolucionin e galaktikës. Vlera e rrotullimit i ndihmon astronomët të kuptojnë se si vrima e zezë mund të jetë formuar dhe evoluar. /Alsat.mk/KultPlus.com

Të ngjajshme