‘Shliroj Cicat’, për herë të parë në Prishtinë

11 Tetor, 2021 - 2:55 pm

Të mërkurën me 13 tetor, duke filluar nga ora 11:30, në kuadër të tetorit si muaji i ndërgjegjësimit mbi kancerin e gjirit, do të mbahet organizimi ”Shliroj Cicat”, përcjell KultPlus.

Me po të njejtën moto, organizatorët e kësaj ngjarjeje ftojnë të gjitha gratë e vajzat pa dallim moshe, etnie apo race që të bashkangjiten dhe t’i ”Shlirojnë Cicat” nga ndikimi patriarkal dhe stereotipet shoqërore në trupin e tyre dhe të jenë të lira, përderisa u bëhet thirrje gjitha grave të testohen për kancerin e gjirit.

Më poshtë gjeni njoftimin e plotë nga ”Shliroj Cicat”

Shliroj Cicat

A keni dëgju për mamografinë? Për vetëtestimin për kancerin e gjirit? A e dini se kanceri i gjirit është një nga kanceret më të përhapura në gjithë botën?

Edhe, a jeni lodh prej imponimeve patriarkale n’trupin tuaj? A doni me u shliru prej të qenit e paragjykuar për ‘cicat’ tuaja?

A e dini se:
Në vitin 2020, 2.3 milionë femra janë diagnostifikuar me kancer në gji dhe janë shënuar 685 mijë raste të vdekjes në gjithë botën. Në anën tjetër, në gjithë botën janë 7.8 milionë femra të diagnostifikuara me kancer në 5 vitet e fundit të cilat janë në jetë.

Kështu, kanceri i gjirit, është një nga kanceret më të përhapur në gjithë botën.

Kanceri gjirit mund të jetë vrasës por, jo nëse detektohet në faza të hershme. Rekomandohet që femrat mbi 40 vjeç të bëjnë mamografi (skanim me rreze X) së paku njëherë në vit. Kurse, secila femër, që prej kohës kur fillon ciklin menstrual, duhet të bëjë vetëtestimin çdo muaj pas përfundimit të cilkit.

“NO BRA DAY” apo “DITA PA SYTJENA” është një ditë që shënohet në gjithë botën si formë vetëdijësimi për testim për kancerin e gjirit. Këtë vit, në PRISHTINË po mblidhemi për ta shënuar këtë për herë të parë në Kosovë.

Me moton “SHLIROJ CICAT”, i ftojmë të gjitha gratë/femrat/vajzat pa dallim moshe, etnie apo race që të na bashkangjiten në shesh me datën 13 dhe t’i SHLIROJNË CICAT, të shlirohen nga ndikimi patriarkal dhe stereotipet shoqërore në trupin e tyre dhe të jenë të lira, përderisa u bëjmë thirrje gjitha femrave të testohen për kancerin e gjirit.
Andaj, shënojeni datën: 13 Tetor
Vendi: Sheshi Skenderbeu, Prishtinë,
Ora: 11:30 – 17:00

Në këtë aktivitet, gjitha pjesëmarrëset do t’i heqin sytjenat dhe t’i lënë për riciklim. Sytjenat e mbledhura do të riciklohen në tote bags dhe të shiten. Fondet e mbledhura do të shkojnë për gratë me kancer në gji. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme