Si mund të dallojmë tekstet e shkruara nga IA nga ato njerëzore?

13 Korrik, 2023 - 2:39 pm

Sistemet e inteligjencës artificiale sugjerojnë fjalë, plotësojnë fjali ose prodhojnë biseda, shkruan focus.it.

Në praktikë, komunikimi njerëzor përzihet gjithnjë e më shumë me gjuhën e krijuar nga IA.

Një studim analizoi aftësinë tonë për të njohur lloje të ndryshme tekstesh të krijuara nga AI të postuara në platformat e takimeve në internet, kërkimit profesional dhe akomodimit për pushime – rezultoi se ne mund të dallojmë nëse një tekst është shkruar nga një person i vërtetë apo nga IA vetëm një herë nga dy.

Në përpjekjen për të njohur një tekst të krijuar nga inteligjenca artificiale, ne nuk mbështetemi te rastësia, por ndjekim disa parametra: kujdesjen ndaj teksteve të shkruara në vetën e parë dhe gramatikisht shumë korrekte, por edhe ndaj një gjuhe tepër familjare dhe informale.

”Fakti është se inteligjenca artificiale trajnohet nga ne dhe për këtë arsye na mashtron. IA mund të krijojë tekste që janë më njerëzore se ato të shkruara nga njerëzit”, nënvizon Jeffrey Hancock, një nga autorët.

Atëherë, si mund të mësojmë të bëjmë dallimin midis teksteve artificiale dhe atyre njerëzore? Sipas studiuesve, një nga opsionet është t’i jepni IA një theks të dallueshëm – pak si ai që ju lejon të dalloni britanikët dhe amerikanët – dhe ndoshta të futni një filigran në tekst, një lloj modeli të përsëritur fjalësh, shkronjat dhe shenjat e pikësimit për lehtësinë e njohjes./ atsh / KultPlus.com

Të ngjajshme