Si po ndikon koronavirusi në trafikun ajror global?

4 Prill, 2020 - 6:00 pm

Duke qenë se vendet në mbarë botën kanë hyrë në bllokim për të parandaluar përhapjen e Covid-19, numri i fluturimeve dhe pasagjerëve kanë pasur një rënie të dukshme.

Një analizë e Guardian e të dhënave të Flightradar24 tregoi se numri i avionëve që transmetonin informacionin e vendndodhjes kishte rënë me më shumë se gjysmën e lëvizjeve gjatë javës së kaluar në krahasim me një javë tipike marsi të vitit të kaluar.

Flightradar24 nuk i regjistron të gjitha fluturimet komerciale dhe anasjelltas ajo gjurmon disa avionë jo-komercialë, por numrat janë në përputhje me burimet e tjera të të dhënave.

Ofruesi i të dhënave të udhëtimit OAG raportoi se numri i fluturimeve të planifikuara këtë javë është ulur me 48% në krahasim me të njëjtën javë të vitit të kaluar. Shifrat e tyre tregojnë se numri i fluturimeve të planifikuara ka rënë gradualisht që nga fillimi i marsit kur vetëm 8% e fluturimeve ishin anuluar.

Përkundër kufizimeve të largëta të udhëtimit në shumë vende, mijëra fluturime janë akoma duke u nisur nga aeroportet çdo ditë. Por arsyeja kryesore që mijëra aeroplanë mbeten në ajër është se qeveritë nuk kanë dëshirë të kufizojnë udhëtimin e brendshëm ajror.

Rënia e madhe e trafikut ajror pritet të çojë në një rënie të përkohshme të emetimeve të gazrave serë. Para shpërthimit të koronavirusit, emetimet e karbonit nga aviacioni ishin rritur vazhdimisht, afërsisht duke u dyfishuar midis 1990 dhe 2019. /KultPlus.com

Të ngjajshme