Sot festohet dita ndërkombëtare e lirisë në Amerikë, kujtohet presidenti Abraham Lincoln

1 Shkurt, 2022 - 10:29 am

1 shkurti është Dita Kombëtare e Lirisë. Qëllimi i kësaj feste është të promovojë ndjenjat e mira, harmoninë dhe mundësitë e barabarta mes të gjithë qytetarëve dhe të kujtojë se Shtetet e Bashkuara janë një komb i përkushtuar ndaj idealit të lirisë.

Majori Richard Robert Wright Sr., një ish-skllav, luftoi për të pasur një ditë kur festohet liria për të gjithë amerikanët. Kur Wright mori lirinë e tij, ai vazhdoi të bëhej një biznesmen i suksesshëm dhe udhëheqës i komunitetit në Filadelfia, Pensilvani.

Majori Wright zgjodhi 1 shkurtin si Ditën Kombëtare të Lirisë, sepse ishte dita në 1865 kur Presidenti Lincoln nënshkroi Amendamentin e 13-të të Kushtetutës. A e dini se çfarë bëri Amendamenti i 13-të?

Ky amendament, një ndryshim i rëndësishëm në ligjin tonë të shkruar, e shpalli të jashtëligjshme skllavërinë në Shtetet e Bashkuara. Wright mblodhi liderët kombëtarë dhe lokalë së bashku për të shkruar një projekt-ligj që shpallte 1 shkurtin “Ditën Kombëtare të Lirisë” dhe Presidenti Harry Truman nënshkroi projektligjin në 1948 duke e zyrtarizuar atë.

Të ngjajshme