Sot shënohet Dita Botërore e Shkencës për Paqe dhe Zhvillim

10 Nëntor, 2020 - 11:03 am

Çdo 10 nëntor shënohet Dita Botërore e Shkencës për Paqe dhe Zhvillim, duke theksuar rolin domethënës të shkencës në shoqëri dhe nevojën për të angazhuar publikun e gjerë në debate mbi çështjet e reja shkencore.

Këtë vit, në një kohë kur bota po lufton me pandeminë globale Covid-19, fokusi i Ditës Botërore të Shkencës është tek “Shkenca për dhe me Shoqërinë në trajtimin e pandemisë globale”.

Duke e lidhur shkencën më ngushtë me shoqërinë, kjo ditë synon të sigurojë që qytetarët të qëndrojnë të informuar për zhvillimet në shkencë. Qëllimi i saj është të forcoj ndërgjegjësimin e publikut për rolin e shkencës për shoqëritë paqësore dhe të qëndrueshme; të promovoj solidaritetin kombëtar dhe ndërkombëtar për shkencën e përbashkët midis vendeve; të tërheq vëmendjen ndaj sfidave me të cilat përballet shkenca në ngritjen e mbështetjes për përpjekjen shkencore.

Përgjatë kësaj krize të paparë shëndetësore, UNESCO, si Agjencia e KB me fushën e shkencës në mandatin e saj, është përpjekur ta sjellë shkencën më pranë shoqërisë dhe të forcojë bashkëpunimet shkencore ndërkombëtare, të nevojshme shumë. Nga perspektiva e shkencës, përgjigja e UNESCO-s ndaj COVID-19 është strukturuar rreth tre shtyllave kryesore: promovimi i bashkëpunimit shkencor ndërkombëtar, sigurimi i qasjes në ujë, dhe mbështetja e rindërtimit ekologjik./KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme