Stuhia diellore godet sot Tokën, shpejtësia 300 km/s

17 Qershor, 2021 - 9:02 am

Stuhia  diellore do ta godasë Tokën sot dhe nesër. Sipas parashikuesve planeti ynë mund të përjetojë “trazira gjeomagnetike” si rezultat.

Stuhia diellore të cilat kanë lindur nga një shpërthim që buron nga një njollë dielli janë afër Tokës dhe pritet ta godasin atë. Ekspertët besojnë se stuhia diellore mund të arrijë Tokën sot dhe të vazhdojë të bombardojë planetin tonë për 24 orë.

Sipas faqes së astronomisë Space Weather, stuhia diellore udhëton me më shumë se 300 kilometra në sekondë.

“Trazirat e vogla gjeomagnetike ka të ngjarë të ndodhin në 16-17 qershor kur një rrymë e erës diellore godet fushën magnetike të Tokës’”, tha Dr Tony Phillips .

Fatmirësisht, stuhia diellore nuk ka të ngjarë të shkaktojnë më shumë dëme këtë herë sesa aurora. Aurora, të cilat përfshijnë dritat veriore – aurora borealis – dhe dritat jugore – aurora australis – shkaktohen kur grimcat diellore godasin atmosferën.

Ndërsa magnetosfera bombardohet nga stuhia diellore, dritat blu mahnitëse mund të shfaqen ndërsa ajo shtresë e atmosferës devijon grimcat. Sidoqoftë, studiuesit gjithashtu vërejnë pasojat e një stuhie diellore dhe moti hapësinor mund të shtrihet përtej dritave veriore ose jugore.

Për pjesën më të madhe, fusha magnetike e Tokës mbron njerëzit nga breshëria e rrezatimit që vjen nga njollat ​​e diellit, por stuhitë diellore mund të ndikojnë në teknologjinë e bazuar në satelit. Stuhia diellore mund të ngrohin atmosferën e jashtme të Tokës, duke bërë që ajo të zgjerohet.

Kjo mund të ndikojë në satelitët në orbitë, duke çuar potencialisht në mungesë të navigimit GPS, sinjalit të telefonit celular dhe TV satelitor siç është Sky. Një rritje e grimcave mund të çojë gjithashtu në rryma të larta në magnetosferë.

Kjo mund të çojë në energji elektrike më të lartë se normale në linjat e energjisë, duke rezultuar në shpërthime të transformatorëve elektrik dhe stacioneve të energjisë dhe një humbje të energjisë. Studimet e mëparshme kanë zbuluar se Dielli lëshon një shpërthim ekstrem diellor mesatarisht çdo 25 vjet, e fundit që goditi Tokën ishte në 1989. Nga kjo stuhi pa ndërprerje të energjisë në Quebec, Kanada. / Gazeta Express / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme