U hapën për herë të parë dyert e piramidës 4 mijë vjeçare

3 Korrik, 2019 - 11:00 pm

Piramida egjiptiane e Lahunit për herë të parë ka hapur dyert për publikun, duke shfaqur një rrjet labirintesh dhe një dhomë të lashtë varrezash.

Një ekip i vogël arkeologësh nga ministria egjiptiane e antikiteteve, për një vit punuan në pastrimin e dhomës së piramidës së lashtë 4 mijë vjeçare. Që prej zbulimit, kjo piramidë ishte e mbuluar me gurë dhe gjësende tjera të forta, shkruan Reuters, transmeton KTV.

Gurët e rrëzuar janë kthyer nëpër vende e tyre ndërsa janë ndërtuar edhe disa shkallë prej druri, për të mundësuar një vizitë të mirë në piramidën Lahun.

Një numër artefaktesh që janë gjetur brenda piramidës, janë ekspozuar në hyrje të saj, ani pse janë në gjendje të dobët.

E në një kuti prej xhami është i vendosur edhe sarkofagu shumë ngjyrësh që u zbulua në piramidën e Lahunit.

Piramida prej balte gjendet në Fayoum dhe për herë të parë ishte hulumtuar para një shekulli. Kjo piramidë besohet se është ndërtuar nga faraoni Senusret II i dinastisë së dymbëdhjetë.

Sipas mbikëqyrësit të muzeut, ky faraon kishte vendosur që të varrosej në Fayoum, 60 kilometra në jug të kryeqytetit Kajro.

Teksa qëndron në brendësi të dhomës së varrit të faraonit Senusret, mbikëqyrësi i muzeut, Sobhi tha se faraoni dhe pasardhësi i tij vendosën të varroseshin këtu për shkak të reformave të suksesshme bujqësore gjatë periudhës së Mbretërisë së Mesme të Egjiptit.

Piramida ishte e mbyllur që prej shekullit 19, por ministria e antikiteteve vendosi që ta hapte si atraksion turistik.

Të ngjajshme